SUDSKA BORBA

MOĆNI ODVJETNIK DOBIVA 11 MILIJUNA KUNA NAGRADE? Dužnici: ‘Lažirao je naše potpise i kršio odvjetnički kodeks’

Troškovi postupka u ovom slučaju već sada su većii od 600 tisuća kuna.

Nešto manje od 11 milijuna kuna za svoje odvjetničke usluge trebao bi dobiti poznati zagrebački odvjetnik Davor Plišo, iako Dubravko i Branko Šimec, čelni ljudi dubrovačkog hotela Lero i Ciglane Cerje, koji se nalaze i među najbogatijim hrvatskim obiteljima, tvrde da su ugovori na osnovu kojih mu taj iznos priprada krivotvoreni.

Kako je sve počelo?

Ipak, Općinski sud u Novom Zagrebu dosudio je odvjetniku Pliši ovaj vrtoglavi iznos prihvativši njegovu tužbu u kojoj je istaknuo kako je upravo svojim trudom i zalaganjem omogućio Šimecima da u lipnju 2003. godine preuzmu tvrtku Ciglane Zagrebu što su ju pak nekoliko godina kasnije za višestruko veće iznose prodali Agrokoru.

“Omogućio sam im da preuzmu dionice Ciglane Zagreb i steknu upravljačka prava. A kao nagradu smo dogovorili 10 posto od iznosa što će ga dobiju od prodaje”, objasnio je u svojoj tužbi Plišo nakon što su mu Šimeci odbili platiti nagradu od 10,8 milijuna kuna.

Ciglane Zagreb
Od Šimeca je Ciglane Zagreb kupio AgrokorFoto: Goran Jakus/PIXSELL

 

Tuženi poduzetnici negirali su pak svoju obvezu, uvjeravajući sud da odvjetnika Plišu nisu angažirali za preuzimanje Ciglane Zagreb, tim više što je on ranije zastupao prve vlasnike te tvrtke.

Sumnjivi potpisi

“Sporazumi na osnovu kojih traži da mu platimo nagradu loše su krivotvorine”, izjavili su tijekom sudskog procesa dodajući kako su u pitanju različiti memorandumi Ciglana Zagreb, kao i različiti pečati na njima.

Zbog toga je sud angažirao grafološku vještakinju koja je analizirala potpise Branka i Dubravka Šimeca na spornim sporazumima s Plišom, te zaključila kako je vrlo vjerojatno da su ih upravo njih dvojica potpisali.

“Postoji doduše mala vjerojatnost da to nisu njihovi potpisi, no vjerojatnije je da su oni skriptori”, rekla je vještakinja čije je mišljenje sud i prihvatio.

(Ne)pristrani svjedoci

Za donošenje presude sudu nije bilo bitno što je odvjetnik Plišo istovremeno zastupao i Ciglane Zagreb, jer bi evanutalno kršenje Kodeksa odvjetničke etike moglo biti razloga za disciplinsku odgovornost pred sudom Odvjetničke komore. Osim toga, i dvoje svjedoka potvrdilo je da su Šimeci potpisali sporne sporazume. Iako se radilo o jednom od bivših vlasnika Ciglane Zagreb i Plišinoj tajnici, sud je ocijenio da oboje govore istinu.

Povratak na Net.hr