Mobiteli ipak ne ruše zrakoplove!

Koliko ste puta u avionu zamoljeni da isključite sve prijenosne elektromagnetske uređaje, kao što su, primjerice, mobiteli? Ma, dajte, molim vas! Korištenje mobitela za vrijeme leta neće srušiti vaš avion. Ili… ipak hoće!?

U posljednje vrijeme u Croatia Airlinesu upozorit će vas da isključite i iPhone, unatoč tome što ste se prebacili na “Airplane Mode”, što znači da ste isključili sve telefonske, Wi-Fi i Bluetooth signale koje emitira, kao i prijem GPS-a (Global Positioning System).

Nitko ne želi da avion padne, a nitko ne želi ni scene u avionu za vrijeme leta. Stoga, kao odgovorni putnici, isključujemo svoje gadgete kao što smo i zamoljeni.

Obavijest prije polijetanja o isključivanju elektromagnetskih uređaja postala je uobičajena, tako da mnogi putnici i prije nego je čuju sami gase mobitele jer oni mogu dovesti do elektromagnetskih smetnji (interferencije) pri navigaciji zrakoplova.

Elektromagnetske smetnje? Zvuči strašno! U tim trenucima žalimo što nismo ponijeli knjigu umjesto iPoda.

Međutim, što biste rekli na to da su elektromagnetske smetnje laž?

Telefoniranje dozvoljeno u 139 zemalja

Američko savezno povjerenstvo za komunikacije i Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) zabranili su 90-ih godina korištenje mobitela tijekom leta, unatoč tome što nisu imali nikakav dokaz o tome da su oni ikada bili uzrokom neke nesreće. Godine 2006. FAA je odlučio provesti istraživanje kako bi vidio ometaju li zaista mobiteli računalne sustave u zrakoplovima. Budući da nisu mogli naći uvjerljiv dokaz, pala je njihova pretpostavka stara gotovo dva desetljeća.

Naravno, mobiteli mogu uzrokovati smetnje. Interferencija je uostalom tipična valna pojava karakteristična za svako valno kretanje, pa i kretanje elektromagnetskih signala. Ali, jednako tako avion može napasti i ogroman morski pas, zar ne?

U Sjedinjenim Državama FAA je odobrio Wi-Fi uslugu tijekom leta, a to je danas standard u mnogim zrakoplovnim kompanijama, no ne i u ostatku svijeta.

Kako pišu tek pokrenute novine na iPadu The Daily, udruženje Inflight Passenger Communications Coalition nabrojalo je 139 zemalja koje u ovom trenutku dopuštaju uslugu telefoniranja u zrakoplovu. Do danas je ostvareno preko sedam milijuna poziva tijekom leta. Svi ovi zrakoplovi pritom nisu imali nikakvih problema u navigaciji. Uostalom, čuli bismo za to da su imali.

The Daily, s druge strane, ukazuje i na nedavnu anketu koju je proveo MSNBC, a u kojoj se 85% ispitanika izjasnilo da putnicima ne bi smjelo biti dopušteno telefoniranje u zrakoplovima te da bi “ljudi samo trebali šutjeti i letjeti”.

Ništa od toga, naravno, nije novo. Mnogi godinama znaju da mobiteli nisu nikakva prijetnja avionima.

Dakle, istina je da nitko ne želi, i nitko ne bi trebao željeti, neugodne scene za vrijeme leta, no lijepo je znati da ne trebate biti zabrinuti da će se avion srušiti ako slučajno zaboravite isključiti mobitel prije leta.

Povratak na Net.hr