Mediteranska kuhinja pomaže oporavku od srčane kapi

Takozvana mediteranska prehrana, bogata maslinovim uljem, voćem, povrćem i ribom, najzdraviji je način prehrane nakon srčane kapi, rekli su istraživači u New Orleansu

14.11.2000.
16:08
VOYO logo


- Zahvaljujući prehrani bogatoj proizvodima koje se povezuje s mediteranskom kulturom i siromašnoj proizvodima bogatim zasićenim mastima, poput maslaca, znatno je smanjen rizik od smrti nakon infarkta - izjavio je dr. Roberto Marchioli na kongresu Američkoga društva kardiologa.

Pokazalo se, rekao je, da "osobama koje u prehranu uključe više biljnoga ulja i maslaca, prijeti tri puta veća opasnost od smrti nego onima koji jedu više povrća i voća te maslinova ulja". Istraživači iz "Consorzio Mario Negri Sud" u Italiji, 42 mjeseca su pratili 11 342 osobe koje su imale infarkt i proučavali njihovu prehranu. U usporedbi s onima koji su se hranili "idealno", osobama koje su uzimale više maslaca, prijetila je 2,6 puta veća opasnost od smrti u roku od ta 42 mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako prilično bogata mastima, takozvana "mediteranska" prehrana smatra se zdravom, jer sadrži mnogo zaštitnih elemenata poput antioksidanata (iz voća), nezasićenih masti (maslinovo ulje) i nekih masnih kiselina kojih ima u ribi. Zna se da stanovnici zemalja poput Grčke, Italije i Španjolske rjeđe umiru od koronarnih bolesti, nego stanovnici sjevernoeuropskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo