- Zahvaljujući prehrani bogatoj proizvodima koje se povezuje s mediteranskom kulturom i siromašnoj proizvodima bogatim zasićenim mastima, poput maslaca, znatno je smanjen rizik od smrti nakon infarkta - izjavio je dr. Roberto Marchioli na kongresu Američkoga društva kardiologa.
Pokazalo se, rekao je, da "osobama koje u prehranu uključe više biljnoga ulja i maslaca, prijeti tri puta veća opasnost od smrti nego onima koji jedu više povrća i voća te maslinova ulja". Istraživači iz "Consorzio Mario Negri Sud" u Italiji, 42 mjeseca su pratili 11 342 osobe koje su imale infarkt i proučavali njihovu prehranu. U usporedbi s onima koji su se hranili "idealno", osobama koje su uzimale više maslaca, prijetila je 2,6 puta veća opasnost od smrti u roku od ta 42 mjeseca.
Iako prilično bogata mastima, takozvana "mediteranska" prehrana smatra se zdravom, jer sadrži mnogo zaštitnih elemenata poput antioksidanata (iz voća), nezasićenih masti (maslinovo ulje) i nekih masnih kiselina kojih ima u ribi. Zna se da stanovnici zemalja poput Grčke, Italije i Španjolske rjeđe umiru od koronarnih bolesti, nego stanovnici sjevernoeuropskih zemalja.