DJEČJI PEDIJATAR

LIJEČNIK IZNENADIO PORUKOM: ‘Nemojte pljeskati onima koji sada daju sve što mogu, ostavite dlanove za šamaranje’

‘Već smo to jednom prošli tijekom i poslije Domovinskog rata, a sada svjedočimo kako se ništa nije promijenilo’

Igor Berecki pedijatar na Odjelu intenzivnog liječenja djece u KBC-a Osijek, osvrnuo se na nadljudske napore medicinskog osoblja diljem Hrvatske u borbi s koronavirusom te izrazio neobičnu želju.

“Ako bih mogao birati jednu želju koja bi mi se ispunila nakon što završi ovo dugačko, tužno i mučno doba, bila bi to želja da se ne dodjeljuju nikakve pohvale, nagrade, beneficije i poseban status za one službe, struke i pojedince koji su vrijeme koronavirusne pandemije proveli ‘na prvoj crti bojišnice'”, započeo je liječnik svoj status na Facebooku.

U HRVATSKOJ 50 NOVOOBOLJELJIH OD KORONE: Još dvoje ljudi je preminulo; Božinović komentirao napad na novinare u Splitu

“Već smo to jednom prošli tijekom i poslije Domovinskog rata, a sada svjedočimo kako se ništa nije promijenilo: oni koji su najizloženiji, koji su prvoborci, dragovoljci, koji će dugoročno najviše stradati i izgubiti – njih se već sada omalovažava, ponižava, potkrada za plaću i slobodne dane, sredstva i opremu i zaštitu za rad, dok se važna ekipa u pozadini (koja “ne ume da radi, al’ ume da organizuje”) naslikava u opeglanoj i njima nepotrebnoj opremi kakva nedostaje onima “na terenu”.

Ili se baš u inat svima bahate po kafićima, šetnicama i okupljalištima.

Ili švercaju opremom, propusnicama, zaštitnim maskama, lijekovima… Jame dok se može jamiti.

Ili ih jednostavno nema nigdje: sakrili su se iza brda brašna, kvasca, klozet-papira i par stotina zaštitnih maski pa čekaju da sve završi.

Što će biti kada sve ovo završi?

A kada sve zaista završi, nekome će možda opet pasti na pamet da bi oni koji su se zaista na prvim crtama borili protiv pandemije za to trebali biti i nagrađeni… a onda će se odnekuda stvoriti 300.000 – 400.000 onih koji nisu ni s 500 metara razmaka vidjeli covid-centre, hitne prijeme, respiratore, intenzivne jedinice, intervencije, 24/24-satne rotacije… i polagati pravo na te nagrade, priznanja, pogodnosti, časti i hvalu.

DOKAD ĆE OVO TRAJATI? Markotić o prognozama: ‘Ovaj virus je neobičan, takvo što nismo imali otkad je vladala kuga”

Oni koji su ovo iznijeli na svojim ramenima, vratit će se nakon pandemije na svoje poslove i nastaviti ih raditi bez želje za osvrtanjem unazad… jer će državi i ljudima biti i dalje teško, jer će njihov doprinos i dalje biti potreban.
A novi paraziti će i dalje parazitirati.

I zato ne, nemojte uzdizati, nemojte slaviti i nemojte pljeskati onima koji sada na svojim poslovima i u svojim pozivima daju sve što mogu. Ostavite strast i snagu svojih dlanova za šamaranje budućih lažnih “branitelja”, “osnivača stranki”, “zaslužnih političara” i “narodnih tribuna”.
Mada odavno nemam iluzija o tome da će itko od njih ikada loše proći”, zaključio je u podužem statusu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr