Lightune.G priprema dva koncerta u Klubu SC

Po povratku iz Atlante Lightune. G nastavlja s pripremama za dva koncerta Muzičkog salona SC, koja će se održati 16. svibnja na terasi Kluba SC i u velikoj dvorani Teatra &TD.

Lumino akustička kompozicija Lighterature Reading u izvedbi umjetničkog dvojca Lightune.G (Bojan Gagić i Miodrag Gladović) predstavljena je u finalu međunarodnog natjecanja inovatora glazbenih instrumenata na Georgia Tech Centre for Music Technology u Atlanti. Margaret Guthman Musical Instrument Competition potiče glazbeno-tehnološka istraživanja, traži nova rješenja, nove glazbene instrumente i software te jednom godišnje u finalu natjecanja okuplja najbolje inventore glazbenih instrumenata iz cijelog svijeta.

Na ovogodišnjem se natjecanju za glavnu nagradu natječe 24 inovatora iz 9 zemalja svijeta, a njihove glazbena instrumente ocjenjuju umjetnik i istraživač Atau Tanaka i glavni inženjer Moog Musica Cyril Lance.

Lighterature Reading se temelji na konverziji svjetla iz svjetlosnih objekata u tonske slike korištenjem fotoelektričnog efekta u solarnim panelima. Otud i naziv kojim se definirana tehnika zavođenja i skladanja – luminoakustika. Različiti izvori svjetla (neon, halogen, LED, upaljači, video projekcija, itd.) generiraju različite frekvencije zvuka koje se daljnjim procesuiranjem mogu pretvarati u modularni glazbeni komad. Osnovna frekvencija je 50Hz (ton G), a dobivena je iz konverzije svjetla kazališnog reflektora.

Gagić i Gladović istražuju i obrnuti postupak stvaranja minoakustičke kompozicije, pri čemu se za generiranje frekvencija zvuka koristi prirodna sunčeva svjetlost, a ne umjetni izvori svjetla. Stoga se upravljanje zvučnim frekvencijama i oblikovanje zvuka te skladanje i izvođenje postiže obrnutim postupkom oduzimanja, a ne dodavanja svjetla.

Povratak na Net.hr