Kusturica se naljutio na državu i podneo ostavke

Neće više da koristi budžetska sredstva ni za Kustendorf, ni za svoje filmove

Reditelj Emir Kusturica podneo je danas neopozivu ostavku na mesto direktora prirodnog parka “Mokra Gora”.

Ovakav potez je usledio nakon što je Državna revizorska institucija podnela prekršajnu prijavu protiv njega zbog nenamenskog trošenja novca u tom prirodnom parku.

Kako ne želim da učestvujem u javnom životu u kojem su ‘saobraćajni prekršaji’ na stubu srama javnosti, a da se, prethodno, nije ni dokazao prekršaj, niti zloupotreba položaja, niti nenamensko trošenje novca, odlučio sam da ne budem deo takvog javnog života, zbog čega podnosim naopozivu ostavku na funkcije“, naveo je Kusturica u saopštenju koje prenosi Blic.

Slavni reditelj je istovremeno podneo ostavku i na mesto predsednika Skijaškog saveza Srbije, a odlučio je i da, kako je rekao, “od države ne traži niti prima pomoć za organizaciju Filmskog i muzičkog festivala Kustendorf. Kusturica je naveo da iz Ministarstva kulture povlači molbu za dodelu sredstava za snimanje igranog filma ‘Ljubav i rat’“.

Da podsetimo, protiv Kusturice je podneta prekršajna prijava jer je više puta izbegao raspisivanja tendera.

Revizor je utvrdio da Kusturica nije evidentirao da je Park Mokra Gora dobio od Bezbednosno-informativne agencije dva teretna automobila. Upravi za javne nabavke nije dostavljao izveštaje o ugovorima niti je redovno popisivao imovinu.

U Parku prirode ne postoji ni analitička evidencija nekretnina, postrojenja i opreme, zbog čega revizor nije mogao da utvrdi visinu amortizacija. Utvrđeno je i da je iznos troškova telefona u 2011. bio viši za 761.000 dinara nego što je predviđeno, dok je na reklame potrošeno 558.000 više nego što je planirano.

Povratak na Net.hr