Znanstveni skup u čast akademika Branka Despota

U Velikoj dvorani Matice hrvatske (Strossmayerov trg 4) u petak i subotu (9-10. studenoga) održava se filozofsko-znanstveni skup 'Živo filozofiranje' u čast akademika Branka Despota.

6.11.2012.
16:49
VOYO logo

Skup je organiziran u povodu njegova sedamdesetog rođendana, a kako bi mu se ujedno odalo priznanje za cjelokupan životni rad u znanosti i obrazovanju.

Organizator simpozija je Odjel za filozofiju Matice hrvatske u suradnji s Odsjekom za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Institutom za filozofiju u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravne riječi na početku skupa uputit će predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, pročelnik Odjela za filozofiju Matice hrvatske Petar Šegedin, pročelnik Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Ante Čović i ravnatelj Instituta za filozofiju Filip Grgić.

Na dvodnevnom skupu sudjeluju: Zvonko Posavec (Zagreb), Vladimir Premec (Sarajevo), Mislav Ježić (Zagreb), Milan Uzelac (Novi Sad), Srećko Kovač (Zagreb), Bojan Marotti (Zagreb), Davor Ljubimir (Dubrovnik), Krešimir Brlobuš (Zagreb), Stjepan Kušar (Geneve), Ozren Žunec (Zagreb), Petar Šegedin (Zagreb), Igor Mikecin (Zagreb), Damir Barbarić (Zagreb).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvedbom na glasoviru skup će u petak navečer umjetnički obogatiti Damir Gregurić. Planirano je da se izlaganja sa skupa tiskaju u prigodnom zborniku.

Namjera organizatora je okupiti kolege, učenike, prijatelje i poštovatelje Branka Despota kao sveučilišnog profesora i akademika, a ponajprije filozofa, koji je svojim dosadašnjim plodnim djelom i dugogodišnjom angažiranom nastavnom djelatnošću na Zagrebačkom Filozofskom fakultetu bez sumnje u mnogom pogledu zadužio naš ukupni filozofski i kulturni život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Despot rođen je 6. srpnja 1942. godine u Zagrebu. Studirao je filozofiju i grčki jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1975. godine. 1968. izabran je za asistenta na Institutu za filozofiju Sveučilišta u Zagrebu, od 1969. do 1971. kao asistent-volonter vodi proseminar iz grčke filozofije na Katedri za povijest filozofije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a 1971. izabran je za asistenta na istoj Katedri.

Od tada je proveo punih 40 godina nastavničkog i znanstvenog rada na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta, obnašajući pored nastavne djelatnosti i formalne dužnosti vezane uz organiziranje diplomskog i poslijediplomskog studija. 2010. izabran je za člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Branko Despot objavio je četrnaest knjiga, sedam prijevoda te oko četrdeset radova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavnina njegova rada vezana je međutim uz predavačku djelatnost na Odsjeku za filozofiju. Temeljito upućen u cjelinu povijesti filozofije i neprekidno s njom u implicitnom i eksplicitnom dijalogu, Branko Despot uspijevao je kroz četiri desetljeća nesmanjenom snagom činiti školska predavanja živom zbiljom filozofijskog mišljenja.

Inspirativan i poticajan za generacije studenata, teško je precijeniti njegov doprinos ne samo hrvatskoj filozofiji, nego općoj intelektualnoj i kulturnoj zbilji Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program filozofsko-znanstvenog skupa 'Živo filozofiranje' možete pronaći ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo