Završio festival u Cannesu, evo tko su nagrađeni

Zlatnu palmu na canneskom festivalu 2014.

25.5.2014.
9:39
VOYO logo

'Zimski san' pobijedio je u konkurenciji 18 filmova.

Ceylan, čiji trosatni film istražuje golem raskol između turskih moćnika i sirotinje, primijetio je kako je nagrada stigla u vrijeme kad se slavi stota godišnjica turskoga filma i posvetio je "onima koji su prošle godine izgubili život", te dodao kako misli na mlade iz svoje zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Canneski Grand Prix dobio je film 'Čudesa' (Le Meraviglie) Alice Rohrwacher, a najboljim je redateljem proglašen Bennett Miller s filmom 'Lovac na lisice' (Foxcatcher).

Timothy Spall i Julianne Moore najbolji glumci

Nagradu žirija dobili su 'Mama' (Mommy) Xaviera Dolana, film o samohranoj udovici koja se muči u odgajanju teškoga sina i 'Zbogom jeziku' (Adieu au language) Jean-Luc Godarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi Andrej Zvjagincev i Oleg Njegin dobili su nagradu za najbolji scenarij za film 'Leviathan'.

Timothy Spall nagrađen je za najbolju mušku ulogu u filmu 'G. Turner' (Mr. Turner), britanskoj biografskoj drami o umjetniku J. M. W. Turneru, a Julianne Moore najbolja je glumica. Nagradu je dobila za ulogu u filmu 'Maps to the stars', satiričnu dramu Davida Cronenberga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izbor je bio izuzetno raznolik - od klasičnih filmova do radikalnih i onih koji progovaraju o budućnosti kinematografije", rekao je član žirija, danski redatelj Nicolas Winding Refn.

Kritičar Hollywood ReporteraStuart Kemp poslao je tekstualnu poruku kako "nagrade nisu iznenadile, otišle su na predvidiva mjesta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zimski san' tek je drugi film nekog turskog redatelja koji je osvojio Zlatnu palmu. Prvi su put to 1982. uspjeli Yilmaz Gueney i Serif Goren s filmom 'Put' (Yol).

Predsjednica žirija redateljica Jane Campion rekla je kako ju je duljina 'Zimskoga sna' od tri sata i 16 minuta bila obeshrabrila, ali kako "film ima tako predivan ritam da bi bila izdržala i koji sat duže".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Turska je zemlja s mnogo problema. Umjetniku ne nedostaje tema'

Iako je smješten u anatolsku stepu, atmosfera filma gotovo je klaustrofobična: prikazuje bogataša i nekadašnjeg glumca Aydina, a glumi ga Haluk Bilginer, koji se pameću i položajem služi kako bi maltretirao svoje podstanare, ženu i sestru.

Ceylana su tijekom festivala svi ispitivali o nedavnoj nesreći u rudniku ugljena kao i o nemirima u Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turska je zemlja s mnogo problema. Svaki dan ispliva nova velika stvar. Umjetniku ne nedostaje tema", rekao je za Reuters nakon prošlotjedne premijere.

Ovogodišnji je Cannes otvorio film 'Grace od Monaca' s Nicole Kidman u glavnoj ulozi. Taj film nije bio u konkurenciji za nagrade na festivalu na kojem su se ove godine pojavile zvijezde poput Sharon Stone, Ume Thurman, Johna Travolte, Eve Longorie te Naomi Watts.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo