Ovo je 15 filmova koje još niste pogledali, a koji će iduće godine (vjerojatno) konkurirati za Oscara

Zanimljivo je što je većina ovih filmova inspirirana istinitim pričama

FOTO: Screenshot

Sezona ljetnih blockbustera privedena je kraju, i prema svim pokazateljima bila je jedna od najuspješnijih u povijesti Hollywooda. Pažnja filmofila se polako prebacuje na jesenski period u kojem je također najavljen veliki broj zanimljivih filmskih naslova.

Najveći dio njih biti će prikazan na festivalima; Telluride i Venecija su netom završili, trenutno traje festival u Torontu, a uskoro će na raspored doći i onaj u New Yorku. Svima njima je zajedničko to što će prikazati veliki broj filmova koji ne pripadaju u klasu blockbustera, ali će se neki od njih sigurno naći u konkurenciji za Oscara.

Cinemablend je zbog toga sastavio listu filmova koji bi se krajem godine mogli naći u utrci za ovu prestižnu nagradu, a koji će se premijerno prikazati u narednih nekoliko mjeseci. Iako će većina njih u naša kina doći tek iduće godine, već sad izazivaju veliki interes kod publike.

1. The Danish Girl

Eddie Redmayne, ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolju mušku ulogu, lako bi se mogao naći u konkurenciji za istu i iduće godine. On je naime glavni glumac u novom filmu “The Danish Girl”, u kojem je utjelovio Lili Elbe. Riječ je o danskoj umjetnici s početka prošlog stoljeća, koja je postala najpoznatija zbog toga što se smatra prvom osobom koja je operacijom promijenila spol. S obzirom da je riječ o vrlo aktualnoj tematici, ovaj film bi mogao privući veliki broj gledatelja.

2. Bridge Of Spies

Ovaj film snimljen je prema istinitoj priči, a radnja je smještena u 60-e godine prošlog stoljeća, za vrijeme vrhunca hladnoratovske krize. Tom Hanks tumači glavnog lika, odvjetnika Jamesa B. Donovana, koji je svoju uspješnu karijeru gradio uglavnom na slučajevima vezanim uz osiguranja. Njegov se život mijenja kad ga angažiraju kao branitelja sovjetskog špijuna Rudolfa Abela. Scenarij za “Bridge of Spies” napisali su braća Coen, a s obzirom da je baziran na istinitoj priči, sigurno će biti vrlo zanimljiv Akademiji.

3. Steve Jobs

Biografija o slavnom suosnivaču Applea službeno je predstavljena na festivalu u američkom gradu Tellurideu. Film redatelja Dannyja Boylea i scenarista Aarona Sorkina kritika je iznimno dobro prihvatila, a mnogi smatraju da bi Michael Fassbender zahvaljujući ovoj ulozi mogao konkurirati za Oscara. Osim Fassbendera u novom filmu o Steveu Jobsu glume još i Seth Rogen, Kate Winslet i Jeff Daniels.

4. Black Mass

Baziran na istoimenoj knjizi, “Black Mass” bavi se vrlo zanimljivom pričom o tome kako je poznati gangster iz Bostona, Whitey Bulger, uz pomoć FBI-a desetljećima uspijevao očuvati svoje kriminalno carstvo. Oni su ga angažirali kao doušnika s ciljem rušenja druge mafijaške obitelji, a zauzvrat su bili spremni zažmiriti na njegova ilegalna djelovanja. Glavna uloga povjerena je odličnom Johnnyju Deppu, a uz njega glume i Benedict Cumberbatch, Joel Edgerton i Dakota Johnson.

5. The Walk

Novi film proslavljenog redatelja Roberta Zemeckisa bavi se akrobatom Phillipeom Petitom i njegovim slavnim hodanjem po žici između dva tornja nekadašnjeg World Trade Centera iz 1974. Glavna uloga povjerena je Josephu Gordonu-Levittu, a film će se moći pogledati u IMAX 3D-u, što će sigurno biti zanimljivo iskustvo za sve koji se boje visina.

6. Carol

https://www.youtube.com/watch?v=H4z7Px68ywk

Bazirana na romanu Patricie Highsmith, radnja filma “Carol” smještena je u 50-e godine prošlog stoljeća i prikazuje ljubavni odnos mlade blagajnice (Rooney Mara) i starije otmjene gospođe (Cate Blanchett). “Carol” je režirao Todd Haynes, a na premijernom prikazivanju u Cannesu pobrao je odlične kritike.

7. The Revenant

Meksički redatelj Alejandro Gonzalez Inarritu proslavio se na ovogodišnjim Oscarima sa filmom “Birdman”. Njegov najnoviji uradak se zove “The Revenant”, i to je ekranizacija istoimene knjige iz 2003. autora Michaela Punkea. Već se tad počelo raditi na filmskoj verziji ove knjige, i u idućih nekoliko godina se izmijenilo nekoliko redatelja i glumaca koji su trebali raditi na tom projektu. Scenarij je 2011. konačno došao u ruke Inarritua, a nakon 3 godine je konačno krenulo i snimanje s Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi. “The Revenant” je nešto između vesterna i trilera, a DiCapriov lik inspiriran je istraživačem Hughom Glassom i njegovim preživljavanjem u američkoj divljini u 19. stoljeću.

8. Snowden

Još jedan film u kojem glavnu ulogu tumači Joseph Gordon Levitt, no režiju ovog puta potpisuje proslavljeni Oliver Stone. Riječ o priči o najpoznatijem svjetskom špijunu, a očekivanja od ovog filma su vrlo velika.

9. Beasts Of No Nation

Ovdje je riječ o najnovijem uratku redatelja Caryja Fukunage, koji je zaslužan i za prvu sezonu vrlo uspješne serije “True Detective”. Posebno je zanimljiva činjenica da je Fukunaga sam napisao scenarij, snimio i režirao ovaj film. Glavnu ulogu igra Idris Elba, koji je utjelovio lik Komandanta, predvodnika militantnih postrojba čiji borci su uglavnom djeca i tinejdžeri. Film je adaptacija istoimene knjige iz 2005., i vjerno prati njenu radnju.

10. Joy

Redatelj David O. Russell ponovno surađuje s glumicom Jennifer Lawrence u novom filmu. “Joy” je priča o mladoj samohranoj majci koja izgradi poslovno carstvo na temelju magične krpe za čišćenje. Uz Lawrence, u filmu glume i Robert De Niro i Bradley Cooper.

11. Trumbo

Redatelj “Trumba” je majstor komedije Jay Roach, koji je zaslužan za trilogije “Austin Powers” i “Dozvola za brak”. Sjajni Bryan Cranston utjelovio je Daltona Trumba, koji se u filmu nazali na vrhuncu svoje scenarističke karijere. Nažalost, uzlazna putanja njegove karijere naglo je prekinuta odlukom američke vlade da javno razotkrije sve one predstavnike velikih industrija koji su bili simpatizeri komunističkog režima. Glumačka postava uključuje Johna Goodmana, Louisa C.K.-a, Helen Mirren, Diane Lane, Elle Fanning i Michaela Stuhlbarga.

12. Miles Ahead

Istinite životne priče o nestabilnim genijalcima su oduvijek bili mamac za Akademiju. Upravo zato “Miles Ahead” ima potencijal da postane jedan od glavnih kandidata za najvažnije nagrade na Oscarima iduće godine. Režiju i glavnu ulogu odradio je Don Cheadle, a film se bavi legendarnim jazz glazbenikom Milesom Davisom.

13. I Saw The Light

Još jedna glazbena biografija našla se u ovom odabiru. Tom Hiddleston utjelovio je poznatog američkog country glazbenika Hanka Williamsa u filmu naziva “I Saw The Light”. Ovaj glumac već je nastupao javno imitirajući ovog pokojnog glazbenika i njegova imitacija je bila vrhunska, zbog čega su očekivanja od filma velika.

14. Concussion

“Concussion” je već digao dosta prašine zbog svoje kontroverzne teme koja se direktno dotiče vodeće organizacije za američki nogomet, NFL. U ovom filmu Will Smith glumi prvog doktora koji je kod igrača prepoznao ozljede mozga direktno uzrokovane bavljenjem ovim sportom. On se susreće sa snažnom opozicijom NFL-a koji čitav slučaj pokušava zataškati.

15. Everest

Film redatelja Baltasara Kormakura prati grupu istraživača koji pokušavaju doći do najvišeg vrha na svijetu. Sjajnu glumačku ekipu čine Jake Gyllenhaal, Keira Knightly, Josh Brolin, Elizabeth Debicki, Jason Clarke, Sam Worthington i drugi, a premijera u američkim kinima zakazana je za Božić.