OGLAS

ZAGREBAČKA DVORIŠTA OTVORILA SVOJA VRATA: / Ove godine održavaju se i na dvije nove lokacije!

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ovogodišnja gornjogradska Dvorišta u Zagrebu održavaju se na dvije nove lokacije

12.7.2019.
23:47
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Skrivena dvorišta palača zagrebačkog Gornjeg Grada i ove godine otvorila su danas svoja vrata za javnost, u sklopu ljetne manifestacije Dvorišta, čije će se šesto izdanje od 12. do 21. srpnja održati na sedam lokacija, među kojima su i dvije nove, dvorišta Narodnog doma HAZU-a na adresama Opatička 18 i Dvoranski prečac 1. Organizatori projekta su GAD produkcija i Katapult promocija u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba. Na prigodnom otvorenju u dvorištu na adresi Dvoranski prečac 1, direktorica TZGZ Martina Bienenfeld istaknula je kako je riječ o najprepoznatljivijoj ljetnoj manifestaciji u glavnome gradu, čija je tajna u tome da nudi "uistinu prave zagrebačke priče" u prekrasnom ambijentu gornjogradskih dvorišta, inače zatvorenih za javnost.

"Dvorišta su istinski primjer kako otvaranjem javnih prostora i uključivanjem što većeg broja kulturnih institucija možemo uspješno razvijati gradski turizam", napomenula je Bienenfeld, te poručila kako je uvjerena da će Dvorišta svih deset dana održavanja pratiti atmosfera dobrog raspoloženja vidljiva već na samome početku manifestacije, uz zabilježen velik odaziv kako turista tako i samih Zagrepčana i Zagrepčanki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kulturno-turistički projekt

Vedran Galić iz GAD produkcije istaknuo je da su Dvorišta pravi urbani kulturno-turistički projekt osmišljen na "drugačiji način", kao spoj ugodne ljetne zabave i povijesne šetnje: "Osnovna je premisa bila 'probuditi' neke lokacije koje ranije nisu postojale na mapi gradskih događanja, napraviti nešto specifično i drugačije, a opet vrlo jednostavno i spontano", pojasnio je. "Uspjeli smo u tome, jer Dvorišta su već u prve dvije godine održavanja osvojila nagrade za najbolji kulturni proizvod i najbolji turistički projekt", dodao je.

Svako dvorište "ima neku svoju priču", rekao je Galić, i otuda i ovogodišnji slogan manifestacije: "Svako ima svoju priču". Kao "zvijezde" Dvorišta i ove se godine ističu već "posjetiteljima i gostima dobro poznata gornjogradska dvorišta, intimno i ugodno dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19, te čarobno dvorište Palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29". "Dvorište obitelji Milovac doista je prilika da posjetitelji zavire u privatno dvorište koje ima i zanimljivu priču: tamo je navodno svojedobno živio i Vatroslav Lisinski, te je prema legendi upravo tamo napisao svoju operu 'Ljubav i zloba', prvu hrvatsku operu", pojasnio je Galić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlogodišnji hit

Tu je i dvorište koje će treću godinu za redom izazvati posebnu pažnju posjetitelja, privatno dvorište u Radićevoj 54, ali i nezaobilazno, zabavno dvorište Palače Balbi u Demetrovoj 11. Veliki prošlogodišnji hit među posjetiteljima je dvorište i poseban prostor atrija Plemićkog konvikta, današnje Gimnazije Tituša Brezovačkog, u najkraćoj ulici Gornjega grada, na adresi Habdelićeva 1, odmah iznad Kamenitih vrata, ili od Trga Katarine Zrinske pokraj Galerije Klovićevi dvori.

U povodu šeste obljetnice organizatori su u plan obilaska uključili i dvije nove lokacije, pa tako svi ljubitelji Dvorišta imaju priliku zaviriti iza dviju ograda Narodnog doma HAZU-a, na adresama Opatička 18 i Dvoranski prečac 1, gdje se smjestila veličanstvena palača Narodnog doma HAZU s prekrasnim perivojem i neponovljivim pogledom na cjelokupni Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigodni glazbeni program

Iako Dvorišta nisu glazbeni festival, svako dvorište ima i prigodni glazbeni program, pa će tako, među ostalim, tijekom deset dana posjetitelje zabavljati mlada pop pjevačica Karla Krmpotić, široj javnosti poznata po nastupima u glazbenom showu The Voice. Nastupit će i Matej Mudrovčić Mudri, s programom akustičnog popa, te duo AcousticYes, vokal i gitara, i Ana Bustruc.

Svi prostori posebno su uređeni za zabavu i ugodno druženje, uz gastronomsku ponudu, a sva dvorišta svoje priče pričaju i kroz opise na informativnim pločama. Ulaz u sva dvorišta tijekom trajanja manifestacije je slobodan, a otvorena su za javnost svakoga dana od 18 do 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo