Vukovar film festival donosi 43 filma na šest lokacija

Na 6. Vukovar film festivalu-festivalu podunavskih zemalja koji će se održati od 22. do 26. kolovoza bit će prikazano čak 43 filma na rekordnih 6 lokacija.

17.8.2012.
9:29
VOYO logo

Večernje projekcije (podunavski igrani program i popratni program Svijet) prikazivat će se na dvije lokacije, dunavskom šlepu i terasi Agencije za vodne putove. Dokumentarni program iz konkurencije te matineje za djecu prikazivat će se u Ružičkinoj kući.

Popratne programe Planet partner Zemlja i Europo otvori se (program filmova iz rjeđe zastupljenih europskih zemalja) prikazivat će se na egzotičnoj lokaciji dunavskog pješčanog otoka, tzv. Ade,što će biti izvrsno dnevno ljetno kino za sve posjetitelje. Filmski program reprizirat će se u kinu Borovo naselje (u vrijemefestivala) te u CineStarima diljem Hrvatske (nakon festivala).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove godine, po prvi puta, dio smo programa izmjestili na egzotičnu lokaciju vukovarskog pješčanog otoka, na tzv. Adu gdje ćemo prikazivati popratne programe Planet Partner Zemlja te Europo otvori se. Projekcije će počinjati u 14h, a završavati oko 18h, baš u vrijeme kada većina vukovarskog stanovništva pronalazi osvježenje na otoku! Vjerujemo da će im se ova ideja svidjeti!!", riječi su organizatora festivala.

Najjači filmovi sa Berlina i Cannesa u natjecateljskom programu!

U glavnom natjecateljskom programu dugih igranih filmova uz već spomenute hrvatske premijere nagrađivanih naslova ( rumunjski Iza brda / Dupa Dealuri Cristiana Mungiua, mađarski Samo vjetar / Csak aSzel Benedeka Fliegaufa te njemački BarbaraCristiana Petzolda. Prikazuje se i dobitnik 4 Češka lava (uključujući najbolji film) tragikomedija Pupoljci / Poupata, Zdeneka Jiraskya. Film o ovisnicima o poker aparatima, maloljetničkim trudnoćama i fatalnoj ljubavi sa striptizetom bit će dobrodošlo osvježenje u jakom glavnom programu. Također će se prikazati i hrvatski film Branka Schmitda, Ljudožder vegetarijanac, višestruki dobitnik na Pula film festivalu 2012, priča o korumpiranom i beskrupuloznom ginekologu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji kratkih igranih filmova moći će se pogledati, između ostalih, dirljiva rumunjska drama Tudora Giurgiua, Superman, Spiderman ili Batman / Superman, Spiderman sau Batman o dječaku koji mašta spasiti svijet i svoju bolesnu majku. Izvrstan je to “rumunj“ o malim/velikim životima običnih ljudi koji su česta okosnica tamošnjeg filma.

Još jedna kratka poslastica njemački je film Armadingen, Philippa Käßbohrera, o seljaku koji doznaje za skori smak svijeta te to odluči prešutjeti svojoj dugo zanemarivanoj ženi i provesti s njom najljepši zadnji dan na Zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji dokumenataraca iz natjecateljskog dijela prikazat će se pregšrt zanimljivih naslova. Izdvaja se ukrajinsko-kanadski Obiteljski portret u crno-bijelom / Family portrait in black and white, Julie Ivanove.

Dobitnik nagrade na Hot docsu, izvrsna je priča o rasno miješanoj djeci koje uz mnogo nevolja odgaja jedna posebna žena, njihova starateljica i „duhovna“ majka. Još jedan doku dragulj stiže iz Rumunjske. Radi se o naslovu Grobari Doine / Doina Groparilor, Pavela Cuzuioca, koji donosi zanimljivu priču o najvećem groblju Europe, u moldavskom Kišinjevu, i tamošnjim radnicima, grobarima koji svi imaju svoje tužne životne priče. Poetično i životno, pravo filmofilsko iskustvo. Iz Češke dolazi nagrađivani doku Pomrčina sunca / Pod sluncem tma, Martina Marečeka o dvojici čeških tehničara koji uvode struju u zabačeno zambijsko seoce. Sraz svjetova i pogled na ruralnu Afriku kroz oči Čeha, tema su ovog dobitnika Češkog lava za najbolji doku 2012. U dokumentarnoj službenoj konkurenciji prikazuje se i film Dejana Aćimovića, o hrvatskom paraolimpijcu i prvaku u bacanju kugle, Darku Kralju, naslov Kralj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U popratnom programu novi film Woodya Allena!

U vrućim vukovarskim noćima prava filmska poslastica stiže iz popratnog programa Svijet. Radi se o novom filmu simpatičnog neurotika Woody Allena, naslovu Rimu s ljubavlju / To Rome with love. Oda vječnom gradu Rimu, ispričana kroz brojne dogodovštine i peripetije u stilu redatelja, će vjerujemo oduševiti publiku. Glavne uloge između ostalih tumače oskarovci Penelope Cruz i Roberto Benigni.

Iz popratnog programa Planet partner Zemlja izdvajaju se dva naslova. Prvi je francuski Koliba dragog Boga/La cabane du Bon Dieu o mističnim katoličkim redovnicima koji po učenju Sv. Franje žive u belgijskim šumama. Drugi izvanredan dokumentarac je američki Sjedinjene atomske države / The Atomic states of America o krucijalnom pitanju današnjice, mogu li se atomi uopće odgovorno cijepati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove je godine uveden popratni program Europo otvori se, sa ciljem prikazivanja filmova iz rjeđe zastupljenih europskih kinematografija. Tako će se u sklopu njega prikazati „egzotični“ islandski film, triler Igra podzemlja / Svartur A Leik o životu islandskog krimi miljea te estonski dokumentarac Kuku će preživjeti / Kuku: Mina Jään Ellu o problematičnom estonskom glumcu i boemu Arvu Kukumagiju.

Članovi žirija ove su godine hrvatski glumac Goran Grgić, slovenski redatelj Jan Cvitkovič te hrvatski filmski kritičar Marko Njegić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival nudi dvije radionice, tradicionalne Dunavsku scenarističku radionicu ( po treći put je vodi dramaturginja i scenaristica Irena Krčelić) te Festivalsku radionicu ( snima se igrani film pod vodstvom Studija kreativnih ideja Gunja).

Zabavni program je nikad jači! Party zona festivala je beach bar Danube Gardens!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz najavljeni zagrebački Elemental ( srijeda, 22.8., 23h), u četvrtak će od 23h zasvirati Hladno pivo a u petak Kawasaki 3p! Na dan zatvaranja, u organizaciji grada Vukovara, na Trgu Republike Hrvatske svira Boris Novković!

Svi koncerti su besplatni!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo