Vikend na Animafestu nudi mnoštvo animiranih delicija

Tradicionalno najjači i najatraktivniji dio Animafestova programa prikazuje se za vikend kada ljubitelji filma i animacije imaju više vremena za uživanje u festivalu.

1.6.2012.
12:15
VOYO logo

Djeca i roditelji uživat će u Obiteljskom programu filmova, koncerata i izložbi u Centru Kaptol.

Tuškanac je ove godine pripao studentima – natjecateljskim programima, panoramama i programima cijenjenih europskih škola animacije poput nagrađene Umjetničke akademije Turku ili Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vikend se prikazuju filmovi iz novih festivalskih programa, poput Čudnog voća animacije s filmovima uvrnutog montipajtonovskog humora, ili 3 x 3 – program s trima filmovima troje autora iz Velikog natjecanja kojima se posvećuje dodatna pozornost.

Za ljubitelje glazbenih spotova posebnog, umjetničkog šmeka, dinamične i glasne animacije prikazuje se Kino za uši koji ove godine broji 17 glasnih animacijskih remek-djela. U nastavku pronađite iscrpan raspored vikendaškog programa. Pri navigaciji vam može pomoći i besplatna mobilna aplikacija s kojom možete pregledavati cijeli program i raditi vlastiti festivalski raspored.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GRAND PRIX 2 i 3, PETAK 11.00 i 18.00, KINO EUROPA GRAND PRIX 1 i 4, SUBOTA, 11.00 i 18.00, KINO EUROPA

Početak vikenda donosi i priliku za gledanje najboljih filmova Animafesta u zadnjih 40 godina koji su se nanizali u programu Grand prix 1972-2012. Prisjetimo se s nostalgijom i ponosom svih dobitnika Animafestove Velike nagrade među kojima su najznačajniji svjetski animatori i animatorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

YOJI KURI 1, PETAK, 16.00, KINO EUROPA YOJI KURI 2, SUBOTA, 16.00, KINO EUROPA

Veliki japanski autor Yoji Kuri oduševio nas je jednostavnošću i humorom na svečanosti otvorenja, kada mu je uručena Nagrada za životno djelo, a jednako tako oduševljava nas i njegova retrospektiva. Njegov rad odlikuje se izrazitim grafizmom, crnim humorom i neverbalnom komunikacijom koja mu daje bezvremensku kvalitetu. Neki od radova iz iznimnog opusa koji broji čak 400 filmova prvi put se prikazuju u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VELIKO NATJECANJE 4, PETAK, 20.00, KINO EUROPA VELIKO NATJECANJE 1, PETAK, 22.00, CINEPLEXX CENTAR KAPTOL VELIKO NATJECANJE 5, SUBOTA, 20.00, KINO EUROPA VELIKO NATJECANJE 2, SUBOTA, 22.00, CINEPLEXX CENTAR KAPTOL

Kruna jednogodišnjeg rada na festivalu svakako je Veliko natjecanje s najvažnijim filmovima kratkog metra iz posljednje dvije godine. U petak i subotu vrh animatorske produkcije zavrtjet će se posljednji put ove godine na platnima Animafesta u kinu Europa i Cineplexx Centra Kaptol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima je Dvojnik Fikret, nadrealna priča o transformaciji istočnjaka koja je nastala nakon što je autor Haiyang Wang više od tisuću puta crtao i brisao gumicom istih nekoliko komada brusnog papira. Žive boje, odlično nacrtani likovi i korištenje materijala iz prirode još su neke od privlačnosti ovog filma. Nizozemski majstor animacije Evert de Beijer ovih dana gostuje u Zagrebu zbog tri jako dobra razloga: njegov najnoviji film, Dođi k sebi! inovativnog crteža koji ne štedi osjetila publike ovih dana gledamo na medijskoj fasadi MSU-a i u utrci za Grand prix u Velikom natjecanju, a još tri njegova filma prikazuju se u miniretrospektivi u subotu, u 18 sati u kinu Tuškanac.

Britanca Stephena Irwina međunaroda je kritika već proglasila novom zvijezdom animacije, a nakon dvadesetak festivala i brojnih nagrada na Animafest stiže s novim filmom Hrabrost u kojem se koristi prepoznatljivim razmazanim snolikim crno-bijelim kadrovima visokog kontrasta koji još jednom postižu odlične rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najkontroverzniji film festivala svakako je Bobby Yeah majstora lutkarskog animiranog horora Roberta Morgana čija će još tri dodatna filma biti prikazana i u programu 3 x 3 u subotu u 18 sati u kinu Tuškanac.

Dvadesetak minuta duga noćna mora, rađena je stop-animacijom i najbolje ju opisuju epiteti: začudna, degutantna i bezobzirna. Na domaćem terenu zaigrat će Marko Meštrović koji se filmom Zašto slonovi? upitao: 'Imamo li odgovore na važna pitanja?'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori kombinirane 2D i 3D animacije Marko Meštrović i Siniša Mataić za taj su film nagrađeni na 3. festivalu hrvatskog animiranog filma. Koji će od 32 filma žiri Velikog natjecanja proglasiti najboljim, doznat ćemo u subotu u 22 sata u kinu Europa, a već sljedeći dan gledat ćemo nagrađene filmove u 20 sati u kinu Europa.

STUDENTSKO NATJECANJE 2, PETAK, 11.00, KINO TUŠKANAC AKADEMIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI U ZAGREBU, PETAK, 14.00, KINO TUŠKANAC STUDENTSKO NATJECANJE 3, PETAK, 18.00, KINO TUŠKANAC FILMSKA AKADEMIJA BADEN-WÜRTTEMBERG, SUBOTA, 11.00, KINO TUŠKANAC UMJETNIČKA AKADEMIJA TURKU, SUBOTA, 20.00, KINO TUŠKANAC U petak i subotu zadnja je šansa pogledati i filmove budućih zvijezda animacije, mladih autora studenata koji poput starijih iskusnih kolega suvereno vladaju kinom Tuškanac cijeli festivalski tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među školama koje posebno potiču kreativnost i razvoj stila ove se godine istakla Umjetnička akademija Turku iz Finske koja je proglašena najboljom školom animacije 2012. godine.

Filmove tajanstvenih završetaka i apsurdnog humora oaze animacije na sjeveru Europe gledamo kako u Studentskom natjecanju, tako i u posebnom programu. Njoj jednako vrijedno pariraju filmovi nastali na Odsjeku za animaciju i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te na Filmskoj akademiji Baden-Württemberg iz Ludwigsburga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CLEMENS KOGLER: PHONOVIDEO, PERFORMANS UŽIVO, PETAK, 23.30, KINO EUROPA Povratkom počecima filma i 19-stoljetnim napravama vrlo se jednostavno pokreću slike u stvarnom vremenu. Spajanjem fenakistoskopske tehnike animacije iz 1832. i VJ-alata kućne izrade, austrijski animator Clemens Kogler predstavlja inovativnu low-tech metodu kombiniranja animiranih slika i zvuka. Phonovideo pruža čitav niz mogućnosti bez pomoći ikakvog računalnog ili digitalnog uređaja u audiovizualnoj izvedbi.

CINEPLEXX CENTAR KAPTOL, PETAK I SUBOTA, OBITELJSKI PROGRAM Festivalski vikend u Cineplexxu Centra Kaptol bit će obilježen Animafestovim Obiteljskim programom koji poziva djecu i roditelje na posebnu vrstu užitka: zajedničko gledanje filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu, u 11.00 sati, na Ljetnoj maloj špici na terasi Centra Kaptol održat će se dječja proslava Animafestova 40. rođendana uz dječje zborove, plesne skupine i kostimirane likove.

U nedjelju, 4. lipnja u 11.00 sati besplatne projekcije Obiteljskog programa moći će se pogledati u Međunarodnom centru za usluge u kulturi u Travnom, Centru za kulturu Trešnjevka i Kulturnom centru Dubrava. Iako Animafest 2012. prvenstveno prikazuje kratke filmove, u subotu u 18.00 i nedjelju u 18.00 U Cineplexx Centru Kaptol prikazuje se prvi dugometražni 3D animirani film uvršten u konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Noćne bajke. Film u režiji Michela Ocelota, legende francuske animacije, sigurno će zadiviti i djecu kombinacijom 3D tehnologije i animacije silueta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ČUDNO VOĆE ANIMACIJE, NEDJELJA, 16.00, KINO EUROPA Izbor osebujnih malih remek-djela neobičnog i uvrnutog humora pogledajte u programu Čudno voće animacije. Apsurdni, neuobičajeni, brutalni, fascinantni, montipajtonovski, ti filmovi dolaze u raznim oblicima, kao i voće. Zahvaljujući svima lako dostupnoj tehnologiji broj takvih filmova u posljednje je vrijeme eksplodirao tvoreći jedan od kreativno najzanimljivijih podžanrova animacije danas.

KINO ZA UŠI, PETAK, 20.00 CINEPLEXX CENTAR KAPTOL NEDJELJA, 18.00, KINO EUROPA Kino za uši, intrigantna selekcija animiranih glazbenih spotova po izboru umjetničkog direktora Animafesta Daniela Šuljića, i vizualno i glazbeno spada među najzanimljivije ovogodišnje programe. Svježi, dinamični i atraktivni glazbeni spotovi više ne služe samo za puko promoviranje glazbe. Posljednjih su godina postali punokrvna i samostalna umjetnička djela, a takvih kratkometražnih originalnih kreacija vidjet ćemo čak 17 u ovom programu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ANDREAS HYKADE, PETAK, 22.00, KINO TUŠKANAC SUBOTA, 16.00, KINO TUŠKANAC Jedan od najuspješnijih njemačkih i svjetskih autora u posljednjih dvadesetak godina već je nakon prvog filma iz 1995. godine Živjeli smo u travi skrenuo pozornost na sebe i otad svakim sljedećim filmom postiže iznimne uspjehe na svim svjetskim filmskim festivalima. I u Zagrebu je dosad primio dvije nagrade, film Kržljavi osvojio je Zlatni Zagreb za inovativnost 2008, a film Ljubav i krađa posebnu nagradu žirija 2010. godine. Izbor njegovih devet radova svakako vrijedi pogledati.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo