VIDEO: / Žene koje na svoj način govore o ženama

U galeriji Prima Centar Berlin koja pripada nizu galerija u sastavu Kolonije Wedding traje izložba pod nazivom 11 visions koja predstavlja jedanaest suvremenih hrvatskih umjetnica.

9.3.2010.
12:29
VOYO logo

Izložbeni prostor ”Prima Centar” dio je umjetničke kolonije ”Wedding” koju čini tridesetak berlinskih galerija. ”Prima Centar” na berlinskoj sceni postoji već šest godina, vodi ga makedonski umjetnik Jovan Balov, a na više od stotinu izložbi predstavljeno je preko 200 autora iz svijeta, većinom sa Balkana.

Na ovoj izložbi je predstavljen hrvatski projekt “Jedanaest vizija”, a riječ je o skupnoj izložbi jedanaest suvremenih hrvatskih umjetnica. Tema izložbe je žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je pokrenula Ivana Režek, grafička dizajnerica iz Rijeke. Ona je napravila koncept izložbe i izabrala mlade umjetnice koje su završile svoje školovanje i tek nedavno započele umjetničku karijeru.

Svaka od umjetnica izlaže radove koji su najtipičniji za njihov umjetnički stil. Koliko god njihovi radovi bili različiti, imaju nekoliko zajedničkih poveznica: inspiraciju ljudskim likom uz određeni aspekt ženstvenosti, ekspresivni stil iza kojeg stoje snažne emocije i duboko promišljene teme, te upotreba likova koji, iako odmaknuti od realističnog prikazivanja, gotovo nikada ne prelaze u potpunu apstrakciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste umjetnice, samo sa novim radovima, biti će nakon Rijeke i Berlina ove godine u rujnu predstavljene i u Parizu.

cate-201003090258004 Na izložbi sudjeluje 11 školovanih umjetnica iz Hrvatske, koje su većinom pozavršavale svoje umjetničke studije - Nina Brkić, Nena Brkić, Tajči Čekada, Marija Lopac, Anja Maleć, Marina Paulenka, Ivana Režek, Gabrijela Rukelj, Vesna Šantak, Diana Šimek i Martina Vrbanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O autoricama:

Marina Paulenka, fotografkinja i diplomirana grafička dizajnerica, predstavila se serijom fotografija. Njeni zanimljivim i dramatični portreti kompleksnih konotacija dopunjuju glamurozni izgled jednim neočekivanim detaljem: žoharom, kavezom, ogrlicom od antena, krvavim komadom stakla na usnama....Marina je dobitnica mnogih nagrada za svoje fotografije, a zajedno sa svojim kolegama Krešimirom Zadravcem i Marinom Škrobot pokrenula je festival fotografije "Organ Vida".

Anja Maleć predstavila se instalacijom "Botox Shop", koja je uključivala mnoštvo portreta naslikanih sa klaunovskim osmjesima, kojima ironizira potrebu da se uvijek izgleda odlično i dobro raspoloženo, čak i po cijenu "klaunovskog" izgleda. Njena instalacija uključivala je i prikladnu glazbu. Anja je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Hrvatskoj, trenutno se nalazi na studiju animacije u Norveškoj, a namjerava se okušati i u svijetu filma. Tajči Čekada, avantgardna modna dizajnerica iz Rijeke, izložila je svoje kreacije iz linije posmrtnih haljina. Tajči je bila inspirirana lokalnim starim običajem da se najljepši komad odjeće čuva baš za pogreb, jer joj se činilo fascinantnim da se nešto najbolje čuva baš za takvu priliku. Njen rad je uključivao i performans na otvorenju izložbe, dvije djevojke su zorno prikazale kako haljine izgledaju na modelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martina Vrbanić, slikarica iz Zagreba koja je osim Akademije likovnih umjetnosti završila i Ekonomski fakultet, izložila je kolekciju slika "Čarobne kapi", na kojima se nalaze djevojke u imaginarnom prostoru, izvedene u crno-bijeloj tehnici, dok je neobičan krajolik oko njih naslikan pastelnim bojama uz dodatak bakrenih detalja. Tim kontrastom umjetnica je željela postići dojam 'zamrznutosti' jednog čarobnog trenutka. Martina je dobitnica stipendije za semestar na Indiana University of Pennsylvania i Pohvale Dekana za postignute rezultate. Vesna Šantak izlaže radove inspirirane drevnim boginjama, a likovi koji podsjećaju na stil aztečkih slika ili neolitičkih crteža naslikani su na jutenim trakama duljine dva metra, te se 'priča' simbolično odvija duljinom cijele trake. Vesna je akademska slikarica/grafičarka, članica HDLU-a, Academie Moderne i PUNKT-a, a osim slikarstvom, bavi se i ilustracijama, plesom, pisanjem priča za djecu te je također i autorica i voditeljica plesnih i likovnih radionica za djecu i odrasle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diana Šimek izložila je seriju slika inspiriranu plesačicama modernih plesova i elektronskom glazbom, izrađenih akrilom na platnu u stilu reducirane fotografije, za koje je predložak prvo izradila pomoću kompjuterskih programa. Nena Brkić, nagrađivana fotografkinja, također je inspirirana plesačicama i predstavila se kolekcijom fotografija romantične balerine koja pleše gradskim ulicama u sumrak. Marija Lopac i Nina Brkić, akademske slikarice, obje su se predstavile aktovima reduciranima na osnovne linije i dovedenima do samog ruba apstrakcije. Nina sa akrilima na platnu u njenom slojevitom i prepoznatljivom stilu nazvanom "Akt Deco", a Marija monotipijama velikih formata.

Gabrijela Rukelj izložila je metaforični autoportret i diptih nazvan "Ti stvarno misliš da ja nisam princeza" naslikan na koricama i stranicama knjiga zbog svoje 'bajkovite' tematike. Gabrijela je diplomirala na Tehničkom fakultetu, smjer telekomunikacije, a trenutno se bavi dizajnom. Ivana Režek, grafička dizajnerica, izložila je portrete svedene samo na osnovne crte lica, koji zapravo predstavljaju određene emocije, poput tuge, nostalgije ili nade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike pohvale, pozitive kritike i poticaji za daljnji rad sa svih strana uvelike je ohrabrilo i razveselilo mlade autorice, od kojih su i neke dobile ponude za moguću suradnju na daljnjim projektima.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo