VIDEO: / Poznati nogometaš autor šokantne izložbe

3.1.2012.
15:02
VOYO logo

Izložba 'Izumiti divljaka' prikazuje slike, stare fotografije, razglednice i filmove, koji prikazuju kako su Europljani hrlili na velike trgovinske sajmove kako bi gledali polugole Afrikance natjerane da glođu kosti kako bi ih predstavili kao kanibale, ili dlakavu ženu s Laosa predstavljenu kao 'kariku koja nedostaje' između čovjeka i orangutana. Ono što je počelo kao znatiželja kada je Kristofor Kolumbo 1492. godine doveo šest Indijanaca na španjolski dvor, preraslo je u nakaradnu pseudoznanost sredinom 19. stoljeća koja je tražila dokaze za teorije rasa, piše Jutarnji list.

"Treba hrabrosti da bi se reklo da svi imaju predrasude i da one imaju povijest. Užasnut sam da hamburški zoološki vrt još ima skulpture Indijanaca i Afrikanaca na ulazu, kao znak da su ljudi izloženi uz životinje", kazao je autor izložbe Lillian Thuram, poznati francuski nogometaš a danas predsjednik fondacije Obrazovanjem protiv rasizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova izložba zabilježila je da je u 'ljudskim zoološkim vrtovima' bilo izloženo više od 35 tisuća ljudi! Među njima su bili djed i baka još jednog poznatog nogometaša, Christiana Karembeua. Oni su 1931. godine stigli u pariz iz Nove kaledonije, smatrajući se ambasadorima svoje zemlje, da bi naposlijetku završili u kavezu kao izlošci u Jardin d'Acclimation u Parizu.

Srećom, publiku su početkom 30-ih godina 20. stoljeća prestale zanimati izložbe sa živim ljudima, a onda ih je (zanimljivo!) prvi zabranio Adolf Hitler. Ipak, posljednja takva izložba održana je u Belgiji, i to 1958. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo