Veliki Ennio Morricone u subotu u Areni Zagreb

10.4.2015.
13:48
VOYO logo

Legendarni kompozitor u Zagrebu će gostovati u sklopu svjetske turneje "My Life in Music" kojom obilježava pola stoljeća svojeg glazbenog stvaralaštva.

Morricone, rođen 1928. u Rimu, glazbu je počeo studirati na Konzervatoriju Santa Cecilia u Rimu u dobi od 12 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skladao je više od stotinu klasičnih djela, no glazbena je zvijezda postao zakoračivši u svijet filmske glazbe, zauvijek promijenivši svojim specifičnim izričajem sva pravila glazbenog izražavanja na filmu.

Tijekom pet desetljeća stvaralaštva za svoj je rad dobio brojne nagrade i priznanja, među kojima Oscara za životno djelo (2007.), pet nagrada Bafta, tri Zlatna globusa i četiri nagrade Grammy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravi profesionalac i vizionar poznat po specifičnom glazbenom pečatu jezovitih vokala i odvažno anakroničnih električnih gitara, najveći je trag ostavio u filmskoj glazbi - s preko pet stotina skladbi - posebice u suradnji s redateljem 'spaghetti' vesterna Sergijom Leoneom.

Najpoznatiji je po temama za Leoneove legendarne vesterne "Za dolar više" (1965.) i "Dobar, loš, zao" (1966.), no doprinio je i nizu drugih filmskih žanrova, od komedije, drame, trilera, horora, romanse, pa do umjetničkih i eksploatacijskih filmova, što ga čini jednim od najraznovrsnijih i najsvestranijih umjetnika na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skladao je glazbu za filmove najpoznatijih svjetskih redatelja - Briana De Palme ("Nedodirljivi"), Martina Scorsesea ("Bilo jednom u Americi"), Quentina Tarantina ("Kill Bill" i "Django Unchained"), Pedra Almodovara, Romana Polanskog, Mikea Nicholsa, Olivera Stonea, Barryja Levinsona i brojnih drugih.

Morricone je za svoj nastup u Zagrebu odabrao orkestar Zagrebačke filharmonije, pod vodstvom umjetničkog savjetnika Dmitrija Kitajenka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugledni hrvatski simfonijski orkestar pod Morriconeovim će ravnanjem izvesti izbor atmosferičnih, bezvremenskih kompozicija iz njegove pedesetogodišnje karijere.

Morriconeovo prvo gostovanje u Hrvatskoj organizirala je event-management agencija GigArt, koja je dosad organizirala niz istaknutih koncerata i događanja kao što su izložba "Bodies Revealed", te koncerti Alicie Keys, Paula Anke, Depeche Mode, Joea Cockera, te irskih velikana U2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo