Umro jedan od najpoznatijih domaćih scenografa

Slikar i jedan od najpoznatijih i najplodnijih hrvatskih scenografa Aleksandar Augustinčić umro je u Zagrebu u subotu, 30. siječnja, priopćeno je danas iz zagrebačkog HNK.

2.2.2010.
16:48
VOYO logo

Aleksandar Augustinčić rođen je u Zagrebu, 9. listopada 1921., a 1950. diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti na Odsjeku scenografije u klasi profesora Ljube Babića. Iste godine angažiran je u zagrebačkom HNK-u u kojem ostaje sve do odlaska u mirovinu 1987.

Augustinčić je, i dalje ostajući stalnim suradnikom zagrebačkog HNK-a, u gotovo šezdeset godina aktivne umjetničke karijere napravio više od sto devedeset scenografija za dramske, operne i baletne repertoarne predstave. Surađivao je s gotovo svim hrvatskim i mnogim stranim redateljima druge polovice dvadesetog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz scenografiju često je oblikovao i svjetlo. Bio je autor mnogih kazališnih plakata i koautor mnogih izložbi te dragocjeni suradnik gotovo svih, nebrojenih kazališnih događanja, koja su pratila i upotpunjavala kazališni repertoar. Kao scenograf i oblikovatelj svjetla gostovao je u gotovo svim hrvatskim kazalištima, a radio i filmsku scenografiju.

Svoje scenografske skice izlagao je na izložbama scenske umjetnosti u bivšoj Jugoslaviji, Poljskoj, Austriji, Sjevernoj i Južnoj Americi i dr. U zagrebačkom HNK-u s velikim je uspjehom realizirao dvjestotinjak scenografija, među kojima se ističu "Kineska priča", "Licitarsko srce", "Bez trećega", "Fantastična simfonija", "Pikova dama", "Labuđe jezero" i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoracija za Aleksandra Augustinčića održat će se u zagrebačkom HNK-u u srijedu, 3. veljače u 12,00 sati. Posljednji ispraćaj bit će u četvrtak, 4. veljače 2010. u 14,10 sati u Krematoriju na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo