Umrla Lena Horne, svjetska diva jazza

Američka pjevačica, glumica i plesačica Lena Horne umrla je u dobi od 92 godine u newyorškom prezbiterijanskom medicinskom centru Weill Cornell, prenose mediji.

10.5.2010.
13:25
VOYO logo

Horne je umrla u nedjelju navečer u newyorškom prezbiterijanskom medicinskom centru Weill Cornell, objavio je New York Times.

Karijeru je počela u 16. godini kao plesačica u Cotton Clubu, slavnom harlemskom noćnom klubu gdje su vodeći crni umjetnici nastupali pred bijelom publikom, prije nego što bi otišli u Hollywood.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horne je u Hollywood stigla potkraj tridesetih godina 20. stoljeća i premda nikad nije postala velika filmska zvijezda, probila je put crnim glumicama koje su nakon toga počele dobivati veće uloge.

Početkom četrdesetih Horne je glumila u MGM-ovim mjuziklima poput "Cabin in the Sky", "Ziegfeld Follies" i "Stormy Weather".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1947. potajno se u Francuskoj udala za Lennieja Haytona, dirigenta i pijanista, jer su u to doba u Kaliforniji još bili zabranjeni miješani brakovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horne je poslije postala slavna kao pjevačica jazza. Godine 1981. nastupala je na Broadwayu u predstavi "Lena Horne: The Lady and Her Music" s kojom je osvojila Grammyja.

Godine 1995. dobila je još jednog Grammyja za najbolju jazz izvedbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lena Horne rođena je u New Yorku 30. lipnja 1917. Otac joj je bio kockar i napustio je obitelj dok je Lena bila mala, a majka joj je bila glumica koja je često ostavljala Lenu s bakom i djedom.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo