Umjesto Šenoe za lektiru, neka čitaju Harryja Pottera

Zbog sadržaja koji im se nude u lektiri, djeca gube interes za čitanjem, te je krajnje vrijeme da se lektirni naslovi moderniziraju i prilagode djeci, a ne obrnuto, kaže prof.

3.3.2012.
17:34
VOYO logo

"Stari naslovi, poput NazorovihPripovijedaka, Čuvaj se senjske rukeAugusta Šenoe, DugeDinka Šimunovića i sličnih, djeci 21. stoljeća teški su po jeziku i sadržaju te nezanimljivi. Iako mnogi tvrde da je ta literatura poučna, pitam se zašto lektira mora biti toliko poučna. Vremena su se promijenila i čitanje treba biti u cilju širenja rječnika, jasnosti u izražavanju i općenito informacijske pismenosti, ali i razvoja dječje mašte", objasnila je profesorica Šakić za Glas Slavonije.

"Djeca vole moderne bajke poput Harryja Pottera, Gospodara prstenova, a mi im nudimo Smrt Smail-age Čengića. Rezultat je da djeca prepisuju s interneta tuđa mišljenja o lektiri", zaključila je Šakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, profesorica je anketirala učenike sedmog razreda i na pitanje što čitaju, 90 posto njih je odgovorilo - internetske stranice svih profila (novine, časopise, čitaju što im drugi pišu na društvenim mrežama). Nije im previše interesantna ni elektronička knjiga, a jedina knjiga iz lektire koja im je zanimljiva je Adrian Mole. Rješnje je, smatra Šakić, u dobroj knjizi koja će ih vratiti čitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo