U šest dana RAF-a bit će prikazano oko 200 filmova

RAF se ove godine održava od 19. do 24.

14.3.2012.
9:37
VOYO logo

Revija amaterskog filma – RAF, najveća smotra neprofesijskog, studentskog i amaterskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj i regiji ove se godine održava jedanaesti put i to od 19. do 24. ožujka u Teatru &TD (Studentski centar, Savska 25) u Zagrebu.

U &TD-u će u šest dana trajanja RAF-a unutar glavnog programa biti prikazano gotovo 200 filmova podijeljenih u četiri već svima dobro poznate kategorije: RAF kratkiši, srednji metar, dugi metar i Kids&Teens.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od prošlogodišnjih nedjeljnih zagrijavanja, program 'The best of RAF2011' prikazujemo samo par sati prije službenog otvaranja koje će se dogoditi u ponedjeljak, 19.03. u 20.00 sati.

Koordinatorice programa Iva Jelinčić i Vanja Daskalović naglasile su kako bez obzira na neselekcijski karakter RAF-a publici treba dati svojevrsnu preporuku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako je izazovno posložiti sve te silne filmove u neki smisleni slijed, pa slaganje programa često bude zahtjevniji posao od samog gledanja pristiglog materijala. Zbog toga i radimo RAF preporuča u večernjem terminu u 20.00 sati kako bismo publici ukazali na ono što se kvalitetom ipak ističe od ostalih filmova. Naravno, pritom ne mislimo da ove ostale filmove ne treba gledati i zahvalni smo publici što je odlučila nekad i ne poslušati naš izbor, pa se često zna dogoditi da u program najbolje prihvaćenih filmova od strane publike uopće ne uđu neki koje smo mi istaknuli. Također, ponosni smo i na Kids&Teens program koji iz godine u godinu postaje kvalitetniji, a jako nam je drago vidjeti da su neki od autora već prešli u glavni program i jednakim žarom nastavili snimati." Istaknule su kako je ove godine program kao i obično raznolik i zanimljiv: u mnoštvu igranih kratkiša, naći će se i kvalitetnih srednjih i dugih dokumentaraca, stoga nemojte propustiti detaljno pregledati program, možda vas film privuče već naslovom.

"Ove smo se godine posebno fokusirali na domaće, regionalne ali i svjetske studente umjetničkih akademija i različitih filmskih škola. Uvidjeli smo potrebu za nekim oblikom odvajanja redovnog programa od radova studenata usko vezanih uz filmsko i video stvaralaštvo jer se njihovi kolegiji, seminari, vježbe, a najbitnije od svega i sami ispiti vežu uz ono što mi ovdje promoviramo. Stoga smo odlučili napraviti posebnu kategoriju za njih i najboljem filmu, odnosno njegovom autoru pokloniti nagradu od 500 eura", kazao je Hrvoje Laurenta, jedan od organizatora i osnivača Revije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći odaziv bio je od strane studenata zagrebačke dramske akademije, ali i studenata iz Srbije, Poljske i Španjolske. Koji će film ponijeti titulu najboljeg, vidjet ćemo u subotu, 24. ožujka na ceremoniji zatvaranja.

Bez obzira što ovogodišnji popratni program službeno ne sadrži blok nazvan 'RAF-ovci su odrasli', ne znači da ih nema! Luka Hrgović je ne samo odrastao, već i diplomirao. Tom prilikom prikazat ćemo njegov diplomski rad, dokumentarni film koji prati Lukinog kolegu u procesu stvaranja diplomskog rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, na platnu će se ukazati i legendarni Bore Lee: 'Duboki tragovi zla' trinaesti su u nizu vjerni prikaz Borine kung-fu borbe protiv zla i nepravde. Da ne bi promovirali samo rješavanje problema nasiljem, u subotu, 24. ožujka prikazujemo i prvi hrvatski gay vestern - Long banana, djelo mladih Varaždinaca iz Udruge Trash.

Predstavit ćemo i filmski program naših prijateljskih festivala: riječ je o Green Screen Festu iz Srbije i KAN festivalu iz Poljske. Ukoliko vas zanima kako se filmom može poboljšati ekološka svijest ili koji su hit-filmovi u amaterskim krugovima u Poljskoj, pridružite nam se u srijedu, 21. ožujka i četvrtak, 22. ožujka u 22.00 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Družit ćemo se u kafiću &TD-a, a od ponedjeljka do subote možete plesati s nama uz raznolike glazbene ritmove. Za šest večeri smo pripremili šest različitih vrsta zabave, a najveću će nam zabavu u subotu, 24. ožujka na dan zatvaranja RAF-a priuštiti naši dragi partneri i prijatelji iz Confusion ekipe koji u Močvari slave svoj deseti rođendan.

Već jedanaestu godinu zaredom RAF omogućuje neafirmiranim autorima da svoje filmske uratke prikažu na velikom platnu, istovremeno pomičući umjetno stvorene granice između autora, publike i organizatora. Prema dosadašnjoj posjećenosti i reakcijama javnosti mislimo da smo u tome itekako uspjeli i to je jedan od mnogih razloga zbog čega je RAF postao svojevrsni inkubator mladih filmaša, kako domaćih, tako i stranih te kako upravo u tome leži njegova čar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reviju amaterskog filma RAF organizira Udruga FAR, potpomognuta financijskim sredstvima Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra. Ulaz na sve projekcije i popratna događanja je besplatan.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo