U Puli iskopali ostatke antičkog broda?

U Puli su otkriveni antički ostaci drvene građe, za koje konzervatori misle da su mogući ostaci antičkog broda, što bi bilo veliko arheološko otkriće.

6.2.2013.
21:51
VOYO logo

Na lokaciji u neposrednoj blizini zgrade pošte, u sektoru 3, u srijedu su započela arheološka istraživanja koja će utvrditi o kakvom je materijalu riječ i iz kojeg doba datira. Prema prvim saznanjima postoji mogućnost da je riječ o antičkom brodu, što bi bilo veliko arheološko otkriće, piše Glas Istre.

Takva su otkrića očekivana na ovoj lokaciji, piše list, s obzirom na to da se nekada more protezalo sve do zgrade kazališta, odnosno, područje je u antičko vrijeme bilo svojevrsna lučica. Još ranije su u sektoru 1 i 2 pronađeni drveni piloti nekadašnjeg antičkog mola, a arheolozi su ta otkrića snimili, dokumentirali i zaštitili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Pule Boris Miletić je kazao kako je oduševljen otkrićem ali i zabrinut zbog mogućeg otezanja izgradnje kolektora. "Ako je doista riječ o vrijednom arheološkom nalazu, tada možemo biti zadovoljni jer time na određeni način dodatno obogaćujemo povijesnu građu našeg grada i otvaramo nove mogućnosti njene valorizacije", kazao je Miletić.

Podsjetimo, ranije u siječnju je u Puli pronađeno i staro groblje u Preradovićevoj ulici iza zida stare lokacije Opće bolnice, za koje neki pretpostavljaju da se spominje u Danteovoj "Božanstvenoj komediji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo