Moj pas Tulip osvojio Grand Prix u Europi

Grand Prix 21. svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb dodijeljen je američkom filmu Moj pas Tulip autora Paula Fierlingera.

5.6.2011.
13:00
VOYO logo

Tročlani žiri 21. svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb u sastavu: Paul Driessen - animator svjetskog glasa i plodne karijere, David Silverman - američki animator, redatelj Simpsona i Dunja Janković - hrvatska ilustratorica i strip-crtačica, dodijelio je Grand Prix najboljem od devet filmova iz ovogodišnjeg Velikog natjecanja - američkom filmu Moj pas Tulip autora Paula Fierlingera.

Film je rađen prema stvarnoj priči o sredovječnom čovjeku koji je udomio njemačku ovčarku po imenu Tulip i koja mu, na njegovo iznenađenje, postaje životna ljubav i idealna pratilja koju je uzalud tražio godinama. Svoj je izbor žiri objasnio riječima: Iznimno dražesna i na prekrasan način ispričana priča o Englezu i njegovu odnosu s psom. Izvrsna kontrola animacijskih stilova, snažna i narativna glazbena podloga te jasni montažerski postupci učinili su ovaj film naoko jednostavnom pričom i prikrili njegovu kompleksnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi pravda bila zadovoljnija, žiri je dodijelio Posebno priznanje švedskom filmu Metropia autora Tarika Saleha, mračnom znanstveno-fantastičnom trileru o svijetu u kojem ponestaje nafte. Film se odvija u golemom podzemnom željezničkom sustavu Europe, a u glavnim su ulogama Vincent Gallo, Juliette Lewis, Udo Kier i Stellan Skarsgård.

Žiri se o svojoj odluci izjasnio: Vizualno dojmljiv stil i tehnika idealno odgovaraju ovom izvrsno napisanom trileru o zavjeri. Sumorno futurističko ozračje naglašeno je odabirom animacijskog pristupa, a snažna gluma glasom još je jedan razlog zašto je žiri odlučio ovom filmu dodijeliti Posebno priznanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laskavu titulu miljenika brojnih posjetitelja ovogodišnjeg festivala ponio je Kerity, kuća bajki - film za djecu u slavnog Dominique Monférya (režirao fantazmagorični animirani film Destino na kojem je surađivao sa Salvadorem Daliem i Waltom Disneyem).

Animafest se nakon Zagreba seli u Rijeku, gdje će od 10. do 12. lipnja gostovati u Art kinu Croatia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikazat će se filmovi koji su se natjecali za Grand Prix 21. Animafesta: Chico i Rita, strastvena ljubavna priča koju su u ritmu latinoameričkih balada, bolera i rumbe, ispričali Oskarovac Fernando Trueba i najpoznatiji španjolski dizajner Javier Mariscal, najskuplji švedski animirani film svih vremena - mračni futuristički triler, dobitnik Posebnog priznanja 21. Animafesta, Metropia Tarika Saleha, te prvi srpski dugometražni animirani film, frenetična cyberpunk-priča Technotise: Edit i ja Alekse Gajića.

Tu su i filmovi za cijelu obitelj: najnovija uspješnica studija Folimage - napeti triler Život jednog mačka, prekrasni Kérity, kuća bajki, novi film čuvenog Dominiquea Monferya te bezvremena bajka Ružno pačeGarrya Bardina u animiranoj verziji s lutkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmlađim Animafestovcima pripremljen je bogati program - izbor kratkometražnih dječjih animiranih filmova bez dijaloga rađen u suradnji s ljubljanskim festivalom Animateka. Ulaz je slobodan za djecu do 12 godina!

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo