Trideseta nagrada Haliminom putu, Ostojic rekorder po broju medunarodnih nagrada

Film Halimin put redatelja Arsena A.

12.9.2014.
10:45
VOYO logo

Nagradu je Ostojicu urucio predsjednik zirija Hodzakuli Narlijev, znameniti turkmenski redatelj, pred 1.500 uzvanika na svecanosti zatvaranja festivala.

Istodobno s dodjelom nagrada u Kazanu, stigla je vijest i da je Halimin put dobio nagradu publike na Medunarodnom filmskom festivalu u Chichesteru u Velikoj Britaniji, odrzanom od 14. do 31. kolovoza. Film je prikazan u sekciji East Meets West, uz Svecenikovu djecuVinka Bresana, s jos 18 naslova iz Slovenije, Madarske, Kosova, Albanije, Turske, Rumunjske, Poljske, Estonije i Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Halimin put je nastao u produkciji Arkadene Zagreb, Studija Arkadene iz Ljubljane i FIST Produkcije iz Sarajeva, po scenariju Fede Isovica i u reziji Arsena A. Ostojica. Prica je to o dobrocudnoj muslimanki Halimi koja bezuspjesno pokusava prepoznati posmrtne ostatke svog sina koji je ubijen u ratu u Bosni te pokopan u jednoj od masovnih grobnica. Odbija dati krv za analizu DNK kako bi skrila cinjenicu da nije rijec o njezinom bioloskom, vec potajno usvojenom sinu. Shvaca da jedini nacin da naposljetku nade sina jest da pronade njegovu biolosku majku koja nije videna vec vise od 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio hrvatski kandidat za Oscara 2012. godine

Film je u posljednje dvije godine igrao na gotovo 50 festivala i smotri sa cetiri kontinenta. Podsjetimo, Halimin put je 2012. godine na Pulskom filmskom festivalu dobio Nagradu publike Zlatna vrata Pule, proglasen je najboljim filmom po izboru Zirija mladih filmofila, a Olga Pakalovic je nagradena Zlatnom Arenom za najbolju sporednu glumicu. Uslijedile su medunarodne nagrade, medu kojima se isticu one na Festivalu istocnoeuropskog filma u Cottbusu, South East European Film festivalu u Los Angelesu, Medunarodnom filmskom festivalu u Festroiji u Portugalu, MedFilm Festivalu u Rimu, Raindance Film Festivalu u Londonu, Medunarodnom filmskom festivalu Daytona Beach i Medunarodnom festivalu orijentalnog filma u Zenevi.

Takoder, bio je hrvatski kandidat za Oscara 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo