U Zagrebu se otvara muzej torture, a ovo je 9 sprava za mučenje iz hrvatske povijesti koje uznemiruju

Zastrašujuće sprave bit će izložene od 10. srpnja u muzeju Tortureum

FOTO: Photographer: Goran Vranic

Tortura je u povijesti bila jedan od najekstremnijih oblika nanošenja tjelesne i duševne boli kako bi se od osobe izvukle informacije. Vrhunac je bio u srednjem vijeku kada su sprave za mučenje dobivale sulude oblike, a ljudi su bili mučeni na najbrutalniji mogući način.

Ako ste ikada htjeli vidjeti izbliza kako sprave za mučenje izgledaju, u centru Zagreba se 10. srpnja otvara Tortureum, prvi muzej torture u Hrvatskoj. U njemu će posjetitelji na jedinstven način vidjeti zbirku sprava za mučenje i egzekuciju. Više od 70 sprava dosta vjerno će prikazati sliku nasilja kroz povijest.

“Muzej torture je specifičan i cilj je da se ljude osvijesti o mučenju i o nasilju koje se događalo kroz povijest. Sprave koje će biti izložene u muzeju korištene su u Hrvatskoj, a posebno se ističe rekonstrukcija užarene krune Matije Gupca.

Seljačka buna

Radi se o spravama za mučenje koje su napravljene po modelu sprava iz filma Vatroslava Mimice “Seljačka buna” iz 1975. godine.”, rekla je za Telegram cijenjena arhitektica Ana Dana Beroš, voditeljica ovog projekta.

Beroš je naglasila kako će za posjetitelje muzeja biti pripremljen video i edukativni sadržaj, a oni će ujedno imati prilike jednu minutu iskoristiti jednu od nekoliko od sprava u muzeju.

“Postoji deset ovakvih muzeja u Europi, a ovo je prvi ovakav projekt u Zagrebu. Muzej se otvara u 20 sati, a nalazi se u Radićevoj 14.”, rekla je Beroš. Kako bi se što bolje pripremili za jedno novo iskustvo, odlučili smo izdvojiti devet najzanimljivijih sprava koje će vas vjerojatno malo šokirati i prilično zaintrigirati.

1. Kruna Matije Gupca

tortureum
tortureum Photographer: Goran Vranic

Vođa seljačke bune u Hrvatskoj i Sloveniji imao je, na neki način slavnu smrt. Svojom borbom za pravo seljaka koje je gazio vlastelin Franjo Tahi, dobio je zasluženo mjesto u našoj povijesti. Ambroz Gubec (Matija je bilo ime osobe koja se nalazila na čelu ustanka kako ne bi bilo otkriveno o kome se radi) proglašen je seljačkim kraljem, a buna je trajala kratko vrijeme.

U sukobu s plemićkom vojskom seljaci pod njegovim vodstvom gube bitke, a kod Stubičkih Toplica 9. veljače 1573. vodila se odlučna bitka protiv plemićke vojske predvođene Gašparom Alapićem. Seljačka vojska je poražena, a Gubec je zarobljen i u Zagrebu osuđen na smrt. Prije samog čina egzekucije on je mučen užarenim kliještima i okrunjen užarenom krunom. Gubec je osuđen na smrt raščetvorenjem, a kazna je izvršena tako da su ruke i noge bile vezan za četiri konjske zaprege na različitim stranama svijeta.

2. Zvijezda okov za vrat

Zvijezda,okov za vrat
TORTUREUM Photographer: Goran Vranic

Osuđenik u okovu za vrat oblika zvijezde morao je držati glavu samo u ravnom položaju što nakon nekog vremena izaziva jake glavobolje, bol u vratu i kralježnici.

3. Španjolska čizma

Španjolska čizma
TORTUREUM Photographer: Goran Vranic

Žrtva se prvo svezala na stolac a potom joj se stavilo željezno zakrivljeno kućište u obliku čizme na nogu. S unutarnje strane čizma je imala šiljke ili je bila nazubljena. Zavrtanjem vijaka stranice cijela površina stiskala je nogu nanoseći bol, rane i lomeći kosti.

4. Judina kolijevka

Judina kolijevka
TORTUREUM Photographer: Goran Vranic

Radi se o stolcu sa priamidalnim gornjim dijelom koji je služio ponajprije za mučenje, a njena namjena usko je povezana sa nabijanjem na kolac. Osuđenika se veže oko struka i ispruženih nogu spušta na šiljak koji je ulazio u anus ili vaginu. Žrtva ne umire odmah, nego od inficiranih razderotina tkiva koje su nastavile jer se naprava nije prala, ili jakih ozljeda.

5. Bič

Bič
TORTUREUM Photographer: Goran Vranic

Bičevanje je metoda mučenja i kažnjavanja osobe koja je udarana šibom, bičem ili prutom. Osuđenik je većinom bio vezan za stup, a izvršitelji kazne su ga udarali po ogoljenim leđima. Od udaraca bi nastale teške i duboke rane, ozljeda velike površine kože, te veliki, bolni i duboki ožiljci, a često i smrt. Porijeklo kazne seže daleko u prošlost, a glavna smisao bičevanja je mučenje.

6. Kruška za mučenje

Kruska za mucenje
TORTUREUM Photographer: Goran Vranic

Kruška za mučenje smatra se jednom od najbrutalnijih sprava za mučenje. Ona se sastoji u obliku kruške i ima četiri metalna lista, a pomoću opruge i zavrtanjem vijka listovi se rastvaraju i šire. Kruška se stavljala u vaginu, anus ili grlo, ovisno o prirodi zločina. Ona je namijenjena za mučenje lažova i bogohulnika, kao i žena koje su osuđene zbog pobačaja te homoseksualaca.

7. Stolac za mučenje

Stolac za mucenje
TORTUREUM Photographer: Goran Vranic

Radi se o masivnom drvenom stolcu s okovima, naslonima za glavu, ruke i noge. Na čitavom stolcu ugrađeni su šiljci, a krvnici bi osuđenika posjeli na stolac što mu je odmah uzrokovalo veliku bol. Patnja se pojačavala stavljanjem okova za ruke i nogu koji su također imali oštre šiljke. Radi se o metodi mučenja koja najčešće nije bila smrtonosna.

8. Pendulum

Pendelum
TORTUREUM Photographer: Goran Vranic

Pendulum je naprava namijenjena za mučenje i egzekuciju. Ona je vjerojatno služila kako bi se brzo dobilo priznanje od osuđenika, i izazvala strah kod žrtve koja gleda postupno spuštanje i približavanje oštrice tijelu. Ako nije bilo priznanja od osuđenika oštrica bi se spuštala prema osuđeniku, a jake ozlijede torza prouzročile su smrt.

9. Maska srama

maska srama
TORTUREUM Goran Vranić

Maska srama koristila se kao sredstvo kontrole i kažnjavanja nedoličnog ponašanja. Ona se također koristila u svrhu mučenja i u upotrebi je još od srednjeg vijeka. Njena svrha je javno ponižavanje i sramoćenje osuđenika. Ženske maske imale su naglašen jezik i velike uši koje predstavljaju ogovaranje i prisluškivanje zbog kojeg su žene bile najčešće osuđivane, dok je muška maska imala svinjski nos, ili je cijela bila kao svinjska glava. Konstrukcija maske onemogućavala je otvaranje usta, a zbog toga što su bile željezne izazivale su ozbiljne ozljede lica i glave.