Tolerancija u fokusu šestog izdanja Festivala židovskog filma!

Šesto izdanje Festivala židovskog filma Zagreb održat će se od 20. do 26. svibnja u kinu Europa.

4.5.2012.
14:04
VOYO logo

Tematski fokus ovogodišnjeg izdanja je tolerancija, a ono što ovu manifestaciju čini jedinstvenom jest to što popratnim predavanjima i radionicama dopire do najšire publike svih životnih dobi.

Filmski program ove godine uključuje 54 filmska naslova: dokumentarne, kratkometražne i dugometražne igrane filmove te jedan dugometražni animirani film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentarnom će programu, među ostalim naslovima, biti prikazan film 'Nickyjeva obitelj' slovačkog autora Mateja Minača – riječ je o iznimnoj priči Britanca Nicholasa Wintona koji je neposredno prije početka Drugoga svjetskog rata organizirao spašavanje 669-ero češke i slovačke djece.

Ovaj film ujedno je i posljednji uradak iz Minačeve trilogije inspirirane spomenutim događajem. Film je nagrađen brojnim priznanjima, uključujući nagradu publike u Karlovym Varyma, nagradu za najbolji dokumentarac na festivalu u Montrealu te nagradu na Jewish Film Festivalu u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Everest: Uspon za mir' američkog redatelja Lancea Trumbulla je inspirativan dokumentarni film: sniman u Nepalu, Tibetu, Izraelu, Palestini, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i SAD-u, prati spektakularno putovanje devetero „penjača za mir“ različitih vjera i kultura na vrh najviše planine na svijetu.

'Dragocjeni život' je dokumentarna priča izraelskog dopisnika iz Gaze, Shlomija Eldara, o četveromjesečnom Palestincu kojem je neophodna transplantacija koštane srži, a koju je moguće obaviti isključivo u izraelskoj bolnici. Film je ovjenčan posebnim priznanjem žirija na Međunarodnom festivalu u Jeruzalemu te nagradom za najbolji dokumentarac Izraelske filmske akademije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festivalski večernji termini rezervirani su za dugometražne igrane filmove

Njemački film 'Izgubljeno vrijeme' redateljice Anne Justice neobična je ljubavna priča smještena u 1944. godinu, a govori o bijegu zatvorenika i njegove židovske djevojke iz njemačkog logora u Poljskoj. Film je osvojio nagradu publike na Beyond Film Festivalu u San Franciscu.

Američki film 'Dug', uspješnog redatelja Johna Maddena ('Zaljubljeni Shakespeare', 'Dokaz', 'Marigold Hotel'), donosi priču o troje umirovljenih agenata izaelske tajne službe Mossad koji su se proslavili tijekom tajne misije 1965. kada su u Isto��nom Berlinu tragali za nacističkim ratnim zločincem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunsku glumačku ekipu predvode Helen Mirren i Tom Wilkinson, dok je uspješna glumica mlađe generacije Jessica Chastain za odigranu sporednu ulogu nagrađena na čak desetak filmskih festivala diljem SAD-a.

International Talent Workshop

Uz filmski program, festival uključuje niz popratnih sadržaja: International Talent Workshop međunarodna je edukativna filmska radionica u sklopu koje će petu godinu zaredom desetero odabranih mladih filmaša iz cijeloga svijeta u razdoblju od 17. do 26. svibnja pod mentorstvom međunarodnih i domaćih filmskih stručnjaka snimiti dva kratkometražna filma. Spomenuti radovi bit će prikazani u sklopu festivala u subotu 26. svibnja u 19 sati u kinu Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program Edukacijska jutra pokrenut je s ciljem da se učenicima i studentima približi tragedija Holokausta te da ih se kroz tu prizmu poduči o vrijednosti tolerancije i prihvaćanja različitosti. U prve tri godine spomenuti program okupio je više od četiri tisuće mladih. Ovogodišnji program uključuje dva edukacijska jutra: 21. svibnja u 12 sati u kinu Europa održat će se program pod vodstvom Johanna Chapoutota, nagrađivanoga francuskog stručnjaka za povijest nacionalsocijalizma te predavača na sveučilištu u Grenobleu.

Isječcima iz dokumentarnih i igranih filmova Chapoutot će pokazati u kojoj je mjeri nacističko vodstvo koristilo filmski medij kao propagandno sredstvo te kako se kritičkim promatranjem tako snimljenih filmova može razotkriti manipulacija gledatelja i spriječiti širenje nacizma. Spomenuti program namijenjen je učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Edukacijsko jutro za učenike sedmih i osmih razreda

Drugo edukacijsko jutro održat će se 24. svibnja u kinu Europa u 12 sati, a namijenjeno je učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola. Njima će biti prikazan film 'Posljednji let Petra Ginza', inspirativna priča o mašti i kreativnom izričaju dječaka u zloglasnom logoru Theresienstadt. Poslije filma uslijedit će predavanje Branka Lustiga, počasnoga predsjednika festivala i dvostrukoga dobitnika Oscara, u sklopu kojega će biti govora o njegovu iskustvu u koncentracijskim logorima Auschwitz i Berg-Belsen.

Festivalski program i ove će godine uključiti nekoliko izložba te raznovrsan glazbeni program, koji će ponuditi široki spektar glazbenih žanrova – od etna, klezmera i jazza do elektronike. Ulaz na filmski program, radionice i izložbe je slobodan. Festival organizira samostalna neprofitna udruga „Festival suvremenog židovskog filma“ iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo