'To je sramota, neću dopustiti da po meni pljuju'

Riječ je o sramotnoj političkoj odluci! Kad se pažljivo pročita obrazloženje, prigovara se baletu, operi i drami.

20.5.2011.
12:55
VOYO logo

U vezi s prigovorom ministra Jasena Mesića da više treba njegovati domaće opere, Duško Mucalo podsjeća da je HNK Split imao četiri operne premijere, od kojih su čak tri bile domaće. A, što se tiče “opaski” na nedovoljan broj dramskih praizvedbi, Mucalo kaže da ni to nije točno.

'Obrazloženje odbijenice je nebulozno! Neću dopustiti da se pljuje po meni i mojim suradnicima. Ovakav me politički pamflet ne zanima', poručuje Duško Mucalo naglašavajući da, unatoč drugoj odbijenici, ne odustaje i da će se javiti za intendanta i na peti natječaj! Dužnost v. d. intendanta HNK Split može obnašati do 6. listopada 2011. i to će raditi ako ga bude podržavala gradska vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponižena kultura

'Nedopustivo je da ovako sramnu odluku donese ministarstvo koje daje osam posto sredstava teatru, a čak 92 posto daju Grad i Županija', kaže Mucalo te dodaje da mu je ovo “hvala” za izvanredno odigranu sezonu s čak 14 premijera.

Odbijenica ministra kulture iznenadila je Sanju Erceg-Vrekalo, predsjednicu Kazališnog vijeća HNK Split, koje još nije dobilo službeno obrazloženje. Privatno, Sanja Erceg-Vrekalo ističe da je Mucalo u nepunih godinu dana ostvario dosta uspješnih premijera u drami, baletu i operi. Neosporno je, dodaje, potvrdili su to kazališni kritičari, da su besprijekorno odrađeni i Marulovi dani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoja Odak, dramska prvakinja, drugog je mišljenja. 'Odluka ministarstva je razumna. Tim potezom iskazano je poštovanje funkciji intendanta i tradiciji nacionalne kuće u Splitu. Mjesecima se ponižava splitska kultura i HNK jer hrvatska povijest obiluje znamenitim intendantima. Čudno je da se novac poreznih obveznika namjenjuje neznalicama'.

Čeka se peti natječaj

A što slijedi dalje? Kazališno vijeće HNK Split će se, čim dobije službeno obrazloženje odbijenice ministra kulture, sastati i zauzeti stav. Nakon toga, raspisat će peti natječaj za intendanta. Kad izabere najkvalitetnijeg kandidata, Kazališno vijeće predložit će ga najprije gradskom Odboru za izbor i imenovanje, a Odbor Gradskom vijeću. Kad GV izabere intendanta, u roku od 60 dana Ministarstvo kulture mora ga potvrditi ili odbiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201104130433006 arti-201102160130006 arti-201103310124006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo