Tko će upravljati Dioklecijanovim podrumima?

Stotinjak splitskih likovnih umjetnika danas je održalo mirni prosvjed u Dioklecijanovim podrumima, odbijajući Uredu za kulturu Grada Splita predati prostor za koji im je istekao ugovor 15. travnja.

30.4.2014.
19:39
VOYO logo

Nakon isteka ugovora Grad Split odlučio je Dioklecijanove podrume, u kojima su nekoliko desetaka godina upravljali i izlagali likovni umjetnici, dati na upravljanje Muzeju grada Splita. Kako su se takvoj odluci usprotivili umjetnici, smatravši da su tom odlukom zakinuti, za danas su sazvali mirni prosvjed odbijajući napustiti Dioklecijanove podrume.

Premda je gradonačelnik Ivo Baldasar najavio da će, bude li potrebno, biti primijenjena i sila za preuzimanje Dioklecijanovih podruma, to se nije dogodilo. Splitski likovni umjetnici za vrijeme prosvjeda koji je počeo u podne, bacali su suhu tjesteninu po podu aludirajući time na gradonačelnika Ivu Baldasara koji je za vrijeme Domovinskog rata u Italiji sakupljao tjesteninu za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split, Mateo Perasović okupljenim je novinarima rekao da se nije poštovao zakonski otkazni rok od 30 dana te da gradonačelnik nije nadležan donositi odluke o otkazu.

"Imamo već stotinjak ugovora s turističkim agencijama i sve je ovo trebalo dogovarati mjesecima unaprijed. ivo baldasar. I dalje ćemo naplaćivati ulaznice, a ovim putem želim podsjetiti da HULU desetljećima upravlja Podrumima i bez tog novca ne možemo funkcionirati", kazao je Perasović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da je odluka donesena bez prethodne suglasnosti Gradskog vijeća, te da se gradonačelnik oglušio o Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara prema kojemu je trebalo izraditi konzervatorsku podlogu za Dioklecijanove podrume koju donosi Ministarstvo kulture, a verificira UNESCO, pa tek onda provodi i usvaja Gradsko vijeće. Na pitanje novinara naplaćuju li i dalje ulaznice u Dioklecijanove podrume s obzirom na to da već dva tjedna ne upravljaju njima, Perasović je odgovorio potvrdno.

"Sav je novac na računu. Plaćamo sve poreze jer smo u sustavu PDV-a. Ovih dana je i porezna inspekcija u našem knjigovodstvu. Traže i češljaju netransparentnost", rekao je na kraju Perasović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnik Ureda za kulturu Grada Splita Siniša Kuko podsjetio je da je HULU u Podrumima nelegalno. "Grad Split odlučio je da od 14. travnja neće produžiti ugovor. Istekao je i rok od 15 dana da napuste prostor. Pa, i sami vidite u kakvom su stanju Dioklecijanovi podrumi. Kao spomenik nulte kategorije oni trebaju znatno bolju brigu. Grad je HULU obećao sredstva za daljnji rad", rekao je Kuko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo