‘Svi imaju šansu biti subjekt mojih fotomontaža!’

Siniša Mareković, naš vrsni satiričar-fotomontažer, 17. veljače u kultnom riječkom klubu/galeriji Palach otvara svoju prvu samostalnu izložbu, koja ostaje otvorena do 15.ožujka. Skoknite u Palach ako ste u prilici, nećete požalit’.

Rijetko tko pogodi “u sridu” kada se izruguje hrvatskoj političkoj i estradnoj svakodnevnici, onoliko koliko napravi Siniša Mareković. Bez pretjerivanja. Povodom njegove prve samostalne izložbe fotomontaža koje dnevno objavljujemo na našem portalu webcafe.hr, od kojih ćete proplakat’ od smijeha, odradili smo s njim jedan mini-intervju.

Što ti se najviše sviđa u ovom poslu?
Sve. Zaista volim to što radim i iako ponekad nije lako baš svaki dan popratiti nekom satiričnom slikom, jako sam sretan što sam se u tom poslu pronašao. Osim što me veseli sam proces stvaranja ilustracije, neizmjerno mi je drago kad čujem da je osoba, kojoj je satira bila upućena, tu sliku stvarno i vidjela… Možda sam idealist, i to naivni idealist, ali želim vjerovati da će se možda netko od junaka sa slike jednom zamisliti nad njom i preispitati svoje stavove. Da, kad bolje razmislim, stvarno sam naivan.

Kako odabereš subjekt svojih fotomontaža?

Sami se jave. Ok, ne jave se sami, ali svojim istupima konkuriraju za temu dana. Svi imaju šansu.

Samoproglašeni si radoholičar. Opiši nam jedan svoj dan.
Da, ako jednu stvar mogu za sebe zaista tvrditi onda je to da sam radoholičar… Čak ne idem na godišnji odmor jer poludim ako dva tjedna ništa ne radim…

Moj radni dan najčešće počinje u 8 ujutro, osim ako sam zatarabio do sitnih sati uz neki projekt – tad počinje oko 9. Nakon toga slijedi surfanje, biranje teme i izrada jedne ili više slika za taj dan koje šaljem svojoj urednici (najboljoj na svijetu ;-)) s kojoj potom dogovaram koja bi slika taj dan najbolje legla uz teme dana. Oko 12 sati predajem sliku u webcafe i nakon toga slijede – ili sastanci, ili pripremanje teme za sljedeći dan, ili gledanje Heroesa, ali to je jako rijetko. Završetak radnog dana nije definiran jer kad god sam za kompjuterom na neki način i – radim… Ma super je to posao, kao što rekoh.

Koliko ti treba vremena za jednu montažu?
Od 5 minuta do 3 sata. Ali doslovno. Ako je neka slika sama po sebi poruka, na nju se može dopisati tekst i spremna je za objavu. Ako se radi o nekoj montaži visoke rezolucije ili nekoj na koju treba ubaciti puno aktera – proces može potrajati više sati. Još ako vam se pri tome sruši Photoshop, a niste spremili sliku od početka… Ma, milina.

Povratak na Net.hr