Što je sve potrebno da se stvori teatar?

Zagrebačko kazalište lutaka predstavlja novi lutokaz u režiji Zorana Mužića Osvajanje kazališta kojem će nas simpatične Boje i šašavi Svirači upoznati sa svijetom kazališta, prepun sjajnih songova i maštovite igre, poučan i zabavan istodobno.

Veliki čarobnjak kazališta, redatelj Petar Brook jednom je napisao ”Bilo koji prazan prostor možemo nazvati otvorenom scenom. Ako se netko kreće u tom praznom prostoru, a netko drugi ga promatra, to je sve što je potrebno da se stvori teatar”.

Može li onda kazalište nastati u tamnom podrumu, prljavoj garaži, zapuštenom dvorištu ili napokon, u samom kazalištu kojeg su svi ostavili i u kojem nema ničega osim prašine, paučine i tišine? Naravno da može! Kako i na koji način oživjeti staro i oronulo kazalište pokazati će nam Tri boje – Crvena, Plava i Žuta i tri svirača – cvrčak Ting, mrav Tang i dinosaur Sukrapina. Uz početno neslaganje i pametovanje počinju uviđati i prihvaćati da moraju zajedničkim snagama stvoriti mogućnost Glumcu da oživi glumište, jer bez glumca nema ni kazališta.

Osvajanje kazališta je lutkokaz u kojem će nas simpatične Boje i šašavi Svirači upoznati sa svijetom kazališta, prepun sjajnih songova i maštovite igre, poučan i zabavan istodobno.

Dubravko Jelačić Bužimski rođen je u Zagrebu 25.03.1948 god. , gdje je i diplomirao na pravnom fakultetu. Do sada je objavio tri zbirke pripovijedaka : Okus mesa /1972./, Surove kazališne priče /1975./, Plava krvna zrnca /2006./. U to vrijeme zaokuplja ga i kazalište pa se okreće pisanju drama : Izložba ptica/1973./, Preludij za dobre ljude s trga /1974./ , Surove kazališne priče ili priče iz naše šume /1978./, Gospodar sjena/1978./, Donadinijeva smrt /1982./, Poštar zvoni samo jedanput/1983./, Ponoćna igra/1985./, Osvajanje kazališta/1985./, Mafija /1995./.

Jedan je od osnivača glumačke družine Histrion. Sve su drame igrane u brojnim hrvatskim kazalištima i inozemstvu, a neke su tiskane i u knjizi pod naslovom Sjene. Uz kazališne, pisao je i radio-drame, filmske scenarije, televizijske drame i dvije televizijske serije : Troje u dvorcu i Razgovor sa sjenama.

Najdraži dio vlastitog stvaralaštva svakako su mu tri romana za mladež: Sportski život letećeg martina /1984./, Balkanska mafija /1986./ i Martin protiv cia i kgb /1988./, koji čine već poznatu trilogiju o Martinu, koja je ušla u školsku lektiru.

Glume: Nela Čolić Prižmić, Matilda Sorić, Luka Peroš, Anđelko Petric, Boris Mirković, Đuro Roić, Željko Mavrović, Mladen Čutura

Režiju potpisuje Zoran Mužić. Kreatorica lutaka je Sara Lovrić Caparin, scenograf Željko Zorica, za glazbu je zaslužan Mate Matišić, a za koreografiju Đurđa Kunej. Pomoćnica redatelja je Mateja Šarić .

Premijera je zakazana za 19. ožujak u 18 sati u ZKL-u.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr