Steven Spielberg poslao poruku Branku Lustigu i mladima u Hrvatskoj

Ovogodisnji program 8. Festivala tolerancije – JFF Zagreb posvecen je 20. obljetnici Schindlerove liste, jednog od najboljih filmova svih vremena.

9.5.2014.
13:21
VOYO logo

Program 8. Festivala tolerancije – JFF Zagreb predstavili su predsjednik festivala Branko Lustig i direktorica Natasa Popovic.

Pozdrav Stevena Spielberga Festivalu tolerancije

Ovogodisnji JFF posvecen je 20. obljetnici Schindlerove liste, jednog od najboljih filmova svih vremena stoga je press konferencija simbolicno zapoceta video pozdravom i obracanjem Stevena Spielberga Branku Lustigu. Svecana projekcija filma Schindlerova lista na rasporedu je 22. svibnja u 19:30 u kinu Europa uz nazocnost Ralpha Fiennesa i uvazenih gostiju a za cijelo vrijeme trajanja festivala u foajeu Kina Europa bit ce prvi put u Hrvatskoj postavljena izlozba fotografija sa seta Schindlerove liste u vlasnistvu Universal studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik festivala Branko Lustig istaknuo je da 8. festivalsko izdanje ponovno u fokus postavlja toleranciju, kao i znacenje tolerancije u okvirima stradanja i borbe za zivot stoga ce kroz sedam festivalskih dana bit prikazano vise od 70 dokumentarnih, kratkometraznih i dugometraznih igranih filmova.

Stizu brojni autori

Od filmova u programu posebno su istaknuti igrane filmove Victor Young PerezJaquesa Ouanichea, PosljediceWladyslawa Pasikowskog te dokumentarci Iskonsko zlo oscarovca Stefana Ruzowitzkog i Pasti ce nocAndre Singera. Svi autori navedenih filmova dolaze kao gosti festivala te ce osobno prisustvovati projekcijama u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kino Europa i Tuskanac od 18. do 24. svibnja

Osim glavnog filmskog programa koji je najavljen u Kinima Europa i Tuskanac od 18. do 24. svibnja, direktorica festivala Natasa Popovic predstavila je i bogati cjelomjesecni popratni program. Tako je u suradnji s Klovicevim dvorima vec 5. svibnja otvorena izlozba «Umjetnost protiv zaborava» jednog od najvaznijih umjetnika koji se bavi temom Holokausta – Adolfa Frankla. Realizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i grada Zagreba izlozba ostaje otvorena do 25. svibnja u galeriji Klovicevi dvori u Zagrebu i besplatna je za javnost.

Potaknut uspjehom knjizevnog hita Roberta EdselaOdred za bastinu (“The Monuments Men”) i istoimenim hollywoodskim blockbusterom koji je podigao zanimanje javnosti za poglavlje brige o kulturnoj bastini,ovogodisnji Festival tolerancije odlucio je organizirati okrugli stol „Otudenje umjetnina – Odred za bastinu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Muzeju za umjetnost i obrt 9. Svibnja 2014. u 19:00h okrugli stol dovodi vodece domace strucnjake koji ce razgovarati o kontroverznim i aktualnim temama otudenja umjetnina te porijeklu raznih privatnih i muzejskih zbirki.

Ulicna umjetnost protiv zaborava

U cilju simbolicnog obiljezavanja 7 mjesta u gradu Zagrebu s kojih su se desavale deportacije nevinih zrtava, festival 14. svibnja organiziraakciju street artista pod nazivom „Ulicna umjetnost protiv zaborava“ koja osim sto ima za cilj odati pocast nevinim zrtvama zeli potaknuti mladu dobnu skupinu na aktivno sudjelovanje i pokretanje promjena da se nesto slicno nikada vise ne dogodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjizevne veceri

U sklopu knjizevnih veceri kojima se osvjestava potreba da se o temama bliskim Festivalu angazirano govori na svim umjetnickim razinama te da se u kritickom preispitivanju navedenih tema razvija civilni dijalog, biti ce predstavljene dvije knjige : Ja sam posljednji Zidov autora Chila Rajchmana te roman HenokIvana Klarica

Tradicionalna festivalska Medunarodna filmska radionica - International Talent Workshopnamijenjena mladim studentima filma iz citavog svijeta po 7. se put odrzava od 17. do 24. svibnja. Polaznici filmske radionice ce pod strucnim vodstvom snimiti jedan kratkometrazni film, koji ce biti predstavljen publici u kinu Tuskanac na svecanoj projekciji, u subotu, 24. svibnja u 20:15h. Mladi buduci filmasi i ove ce godine uciti od najistaknutijih imena filmskog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim sto ce raditi sa pocasnim predsjednikom Festivala i dvostrukim oskarovcem Brankom Lustigom te svjetski renomiranim dizajnerom i ilustratorom Mirkom Ilicem, kao predavaci ovogodisnjeg International Talent Workshopa najavljeni su poznati redatelj i scenarist Darko Lungulov, oskarovac Stefan Ruzowitzky i njemacka redateljica i scenaristica Jeanine Meerapfel.

Nastavno na obrazovni kontekst festivala, najavljena su i Edukacijska jutra koja se organiziraju 6. godinu za redom a namijenjena su obrazovanju mladih o Holokaustu kao i poticanju razumijevanja i tolerancije. U sklopu ovogodisnjeg programa Edukacijska jutra svjetski poznati dizajner i predavac Mirko Ilic, ujedno i autor vizualnog identiteta festivala, odrzat ce multimedijalno predavanje o neofasistickoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na podrucju drzava bivse Jugoslavije i sire. Drugi modul Edukacijskih jutara ukljucuje projekciju dugometraznog filma „Run Boy Run“ redatelja Pepea Danquarta te potom predavanje Branka Lustiga, koji ce s mladima dijeliti vlastito iskustvo iz koncentracijskih logora nacistickog rezima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festivalski novitet

Festival Market, inovativni je festivalski program zamisljen kao prostor komunikacije uglednih europskih i svjetskih filmskih festivala,u sklopu kojeg ce se hrvatskoj javnosti predstaviti relevantni domaci i strani filmski festivali sa svojim organizatorima, festivalskim materijalima te posebnim filmskim projekcijama. U Zagrebu se tako predstavljaju IDFA iz Amsterdama, Helsinki DOC POINT, Let’CEE iz Beca, Rolling film festival sa Kosova te Sarajevo film festival i Pula film festival. Glazbeni progam ovogodisnjeg festivala dovodi zanimljiva imena tradicionalne ali i progresivne elektronske glazbe. Prvi je na rasporedu Etno koncert zidovskih sansona glasovite slovenske glazbenice i kantautoricu Vite Mavric & Akord Quarteta odrzati ce se 21. svibnja u u Vip clubu dok je za nesto mladu publiku najavljen nastup popularne brazilske DJ Joyce Muniz (Exploited / AT) u petak 23. Svibnja u VIP clubu. U subotu 24. svibnjau Klubu (Hatzova 16) Festival tolerancije zakljucuje svoje 8. Izdanje glazbenim programom «phillitchevanje»(itch & phillipe).

Ulaz na sve filmske i popratne programe festivala osim glazbenog u potpunosti je besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo