Srpski filmovi pokupili dve nagrade u Berlinu

Rabbitland je najbolji animirani film u kategoriji 14+, a Krugovima pripao Forum 2013

16.2.2013.
17:44
VOYO logo

Animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg "Rabbitland" osvojio je nagradu Kristalni meved za najbolji kratkometražni film na ovogodišnjem Berlinalu, a film Srđana Golubovića "Krugovi" osvojio je juče nagradu selekcije "Forum 2013".

Animirani film "Rabbitland" najbolji je kratkometražni film u kategoriji "Generation 14 +", prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fim predstavlja provokativnu temu u kombinaciji sa ironijom i crnim humorom. Jednostavno i efikasno, on kritikuje političke strukture pod kojima živimo i čini da se osećamo pomalo neprijatno zbog naše svakodnevice, navodi se u obrazloženju nagrade objavljenom na sajtu Berlinala.

"Rabbitland" je rađen u koprodukciji kuća "Baš Čelik" i "Arhitel", a podržali su ga Filmski centar Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi žirija koji dodeljuju Kristalne medvede u ovoj kategoriji nisu stariji od publike i čini ih 11 dece i sedam tinejdžera.

Filmski profesionalci propoznali kvalitet

Golubovićev film žiri je nagradio zbog ubedljivog prikazivanja ljudske sposobnosti da prevaziđe naizgled nevidljive predrasude i postigne izlečenje kroz oproštaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je naš reditelj rekao u razgovoru za B92, filmska ekipa se nakon premijere vratila u Beograd a nagradu u Berlinu primili su producenti filma. Ova nagrada posebno mu je značajna jer „Krugovi“ nisu prikazani u takmičarskom programu.

- Forum nije takmičarskog karaktera, ali se u okviru njega dodeljuje nekoliko nagrada nezavisnog žirija koji čine filmski profesionalci iz celog sveta. Drago mi je da nas je nagradio baš taj žiri koji se bavi i moralnim aspektima umentičkih dela - izjavio je Golubović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni filmski festival u Berlinu, 63. po redu završava se 17. februara, a glavna nagrada festivala Zlatni medved za najbolji film biće dodeljena sutra.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo