Splitskog Maršala nitko nije želio propustiti

Iako je bila predmet mnogih rasprava posljednjih nekoliko tjedana, komična opera Maršal praizvedena je u splitskom teatru, te je ispraćena dugotrajnim pljeskom prepunog gledališta.

26.5.2011.
16:55
VOYO logo

Silvio Foretić, koji je napisao libreto i glazbu, vjerno je pratio scenarij Brešanova filma. Opera obiluje elementima mjuzikla, izruguje se naslijeđu koje je ON ostavio iza sebe, smije se zaluđenim pojedincima koji žive u prošlosti, ali i novopečenim privatizacijskim bogatašima koji su snove o demokraciji pretočili u vlastite džepove.

U operi Maršal nema politike ni veličanja njegova lika i djela, sve je doista dobra zafrkancija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dobro sam se zabavio. Predstava je zgodna, vesela, a u vezi s glazbom, ne znam... Ne pratim previše suvremenu glazbu', rekao je Vinko Brešan, autor popularnog filma. Zadovoljan je bio i njegov otac Ivo.

Skandal kao reklama

Mnogi su je vjerojatno došli pogledati jer je premijera sredinom travnja odgođena zbog presude hrvatskim generalima, a onda se dogodio pravi “skandal” i prijetnja tužbom splitskom teatru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Predstava nije otkazana, a još manje zabranjena. Samo je odgođena. Slučajno se podudarilo da se izvodi na nekadašnji Dan mladosti, jer su izvođači slobodni, a drugih termina nije ni bilo', rekao je Duško Mucalo, v. d. intendanta HNK Split.

Istaknuo je da je premijerom Maršala završena izrazito uspješna sezona u kojoj je splitsko kazalište imalo čak 14 premijera, svakih 15 dana po jednu, što nijedan drugi teatar u Hrvatskoj nije ostvario.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Proteklih osam mjeseci dao sam cijelog sebe teatru i mislim da mi se to vratilo. Uz mene je 270 djelatnika HNK Split. Volio bih da se ministar Jasen Mesić pojavi 29. svibnja u HNK Zagreb, da pogleda naš balet Dodir', poručio je nepotvrđeni v.d. intendant.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo