SNAGA OPSESIJE / Veliki umjetnici i strastveni kolekcionari

Nova izložba u londonskom Barbicanu prikazuje velike umjetnike iz perspektive njihove opsesije skupljanja različitih predmeta.

20.2.2015.
21:30
VOYO logo

Londonski Barbican centar svoju je novu izložbu posvetio privatnim zbirkama poslijeratnih i suvremenih umjetnika, a među memorabilijama, kolekcionarskim predmetima i raznim kuriozitetima koje su kroz godine svoje karijere prikupili umjetnici poput Andyja Warhola i Damiena Hirsta, nalazi se i medicinski model ukljanjanja polipa iz nosnog kanala.

Na izložbi pod nazivom "Divne opsesije: umjetnik kao sakupljač", prvoj takvoj u Velikoj Britaniji, posjetitelji će do 25. svibnja moći razgledati brojne predmete koje su umjetnici poput Hirsta, Warhola, Petera Blakea, Howarda Hodgkina i drugih prikupili tijekom godina i iz kojih crpe inspiraciju za vlastiti umjetnički rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u najavi na mrežnim stranicama Barbicana, za mnoge od njih prikupljanje je opasno blisko opsesiji. Kroz niz memorabilija masovne proizvodnje i popularnih kolekcionarskih predmeta, preko jedinstvenih kurioziteta, do rijetkih umjetničkih djela i uzoraka, predstavljene zbirke daju uvid u jedinstvene svjetove njihovih umjetničkih inspiracija, utjecaja, motivacija i opsesija.

Dok su neki umjetnici pravi poznavatelji, drugi naprosto gomilaju predmete, nikad ništa ne bacajući. Mnogi prikupljene predmete drže u svojem životnom prostoru, dok drugi svoje zbirke drže pažljivo pohranjene u sigurnim spremištima. Među eksponatima su brojne zdjelice raznih oblika i motiva, kuhinjske krpe veselih boja, preparirane životinje, lutke, omoti ploča, dizajnerska posteljina, fosili stari stotine milijuna godina, pa čak i zbirka lubanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je bila ideja kustosice Barbicana Lydie Yee, koja je godinama obilazila ateljee raznih umjetnika, zamjećujući predmete kojima se okružuju dok rade. "Uvijek sam se pitala kakav je odnos onoga što ti umjetnici prikupljaju i njihovih vlastitih umjetničkih djela", kazala je.

Zbirka lubanja, ne posve neočekivano, pripada Hirstu, koji je također pasionirani sakupljač prepariranih životinja i medicinskih modela, uključujući i voštani model koji prikazuje kako ukloniti polipe iz pacijentova nosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo