Smatraju ih opasnima, no oni dobro znaju što čine

Preskaču visoke ograde, skaču sa stupa na stup, s krova na krov, uvijaju se oko rukohvata, penju se preko zidova.

28.3.2011.
12:57
VOYO logo

Na zadnjem ZagrebDoxu prikazan je film Moje mjesto za igru (My Playground) danskog umjetnika i dizajnera Kaspara Astrupa Schrödera, posvećen parkouru, vještini brzog i efikasnog kretanja kroz prostor.

Ako ne znate o čemu se radi, to je vještina kretanja kroz urbani, izgrađeni okoliš. Parkour zapravo oduvijek postoji, to je ono što radimo dok smo djeca – penjemo se, skačemo, vrtimo... Traceuri je ona nekolicina koja s takvim aktivnostima nastavlja i dalje, i ako su dobro uvježbani, njihova vještina može izgledati savršeno i vrlo atraktivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danski tim traceura JiYo svoje je idealno vježbalište našao u stambenim zgradama BIG-a u Kopenhagenu, u Orestadu, rubnoj zoni grada gdje je do prije desetak godina bila tek pustopoljina. Zgrada Mountain Dwellings se pokazala savršenom za njih - kaskadni balkoni ili garaža na nekoliko etaža idealni su poligon za njihove vratolomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhitekt Bjarke Ingels, osnivač BIG-a, zainteresirao se za njihovo viđenje arhitekture, pa ih je pustio da vježbaju na danskom paviljonu za Expo u Kini, dok se još gradio. Dok parkour nailazi na punu potporu gradskih vlasti u Kopenhagenu, pa su ih čak angažirali da projektiraju najveći svjetski park za vježbanje, traceuri ne nailaze uvijek na razumijevanje. U Japanu ih gnjavi policija, na primjer, a ljudi ih često doživljavaju kao adrenalinom nabijene klince koji uživaju u opasnosti, mada oni sami inzistiraju na sigurnosti i međusobno se ne natječu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parkour već nekoliko godina ima i svoje poklonike u Hrvatskoj. Jedan od njih je Igor Jurić, poznat kao Druid, koji nam kaže da parkour uopće nije opasan, dapače, tvrdi da je nogomet opasniji od toga i smatra da bi vještine parkoura dobro došle u svakoj profesiji koja je u hitnim situacijama zadužena za pružanje pomoći, kao što su vatrogasci, bolničari ili policajci, jer bi tako brže došli do unesrećenih, piše Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo