Slučajno otkrili da posjeduju Picassov original

Umjetnička slika slavnoga Pabla Picassa koje je u godinama u posjedu Narodne biblioteke u mjestu Kozarskoj Dubici na sjeveru BiH, original je koji je poznati slikar načinio 1964.

1.4.2014.
21:20
VOYO logo

Pozivajući se na navode povjesničarke umjetnosti Danke Damjanović koja je na zahtjev Narodne bibiloteke načinila ekspertizu, radi se o Picassovu originalu kojega je on darovao narodnom heroju iz bivše Jugoslavije Bošku Šiljegoviću, a koji je svoju bogatu ostavštinu darovao vlastima u Kozarskoj Dubici. Vlasti u ovome gradu slučajno su u siječnju otkrili da se radi o vrijednome djelu.

"Radi se o djelu koje spada u 'nultu' kategoriju, za koju se ne može uraditi procjena u novcu. Međutim, nema sumnje da je riječ o originalu, s obzirom da mi je kroz ruke prošlo mnogo Picassovih djela", objasnila je povjesničarka Damjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je kazala kako se radi o djelu 'Glava muškarca' odnosno Picassovu autoportretu. Povjesničarka umjetnosti je navela da je Picassovo djelo nastalo mjesec dana prije Kongresa Komunističke partije u Parizu, koji je održan od 14. do 17. svibnja 1964. godine. Tada je, po njezinim tvrdnjama ,slavni slikar, koji je i sam bio član Komunističke partije za predstavnike svih izaslanstava napravio po jedan svoj autoportret. Upravo je izaslanstvo Jugoslavije na tome zasjedanju predvodio narodni heroj Boško Šiljegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo