Pojavila se nova Mona Lisa i sve ukazuje na to bi se moglo raditi o originalu

Pokaže li se teorija točnom, onda se radi o genijalnom otkriću

FOTO: Screenshot

Čini se da se pronašla još jedna da Vincijeva Mona Lisa i to ni više ni manje nego u jednoj privatnoj kolekciji u Rusiji. Stručnjaci u ovom trenutku istražuju radi li se stvarno o originalnom djelu poznatog talijanskog renesansnog slikara, a jedan od njih, Silvano Vinceti, potvrdio je da bi se stvarno moglo raditi o originalu jer niz sličnosti navodi na takav zaključak.

“Postoji mnogo indikatora koji sugeriraju da bi se stvarno moglo raditi o rukotvorini genijalnog Leonarda da Vincija, mada to zasad ne možemo tvrditi sa sigurnošću”, rekao je on. Poručio je da tehnologija koju je nedavno razvio Carlo Pedretti potrđuje tezu da bi se moglo raditi o originalnoj (doduše, drugoj verziji) da Vincijevoj Mona Lisi. Sliku se u bliskoj budućnosti planira podvrgnuti rendgenu kako bi se ustanovilo mogu li se boje koje je autor slike koristio autentične, odnosno može li se sporno djelo doista pripisati Leonardu da Vinciju.

396px-Mona_Lisa
Wikipedia

Istinitost ove teze podržao je i ugledni talijanski stručnjak za da Vincijevo slikarstvo, restaurator Paolo Del Serra. “Postoji stvarna mogućnost da se doista radi o djelu Leonarda da Vincija ili barem o slici jednog od njegovih učenika”, izjavio je Del Serra. Pokažu li se ove informacije točnima, onda zaista možemo govoriti o nevjerojatnom otkriću koje bismo mogli nazvati i otkrićem stoljeća.