SARAJEVO FILM FESTIVAL: / "Zvizdan" u utrci za najbolji regionalni film

Image
Foto: AFP

Sarajevo film festival (SFF) 14. kolovoza otvara vrata svojih kino dvorana i posebnih prostora za filmske projekcije po 21. put a ove će godine publika u glavnom gradu Bosne i Hercegovine do 22.

12.8.2015.
11:42
AFP
VOYO logo

Započet 1994. godine u opsjednutom Sarajevu kao projekt koji je trebao pokazati snagu otpora i važnost umjetnosti i u takvim teškim vremenima, SFF je u proteklim godinama prerastao značaj i tog grada a i cijele BiH pretvorivši se u, kako ocjenjuje njegov utemeljitelj i direktor Mirsad Purivatra, najutjecajniji filmski festival jugoistočne Europe.

"Nama je bilo važno da, pogotovo ove godine, kada je regionalna kinematografija imala ogromne uspjehe već od festivala u Torontu i Veneciji pa sve do Cannesa i Locarna, radimo na tome da u vrlo oštroj konkurenciji izaberemo najbolje filmove i mislim da smo izabrali", kazao je Purivatra predstavljajući potkraj srpnja cjeloviti program festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset selektora u različitim kategorijama je u potrazi za najboljim filmskim ostvarenjima u proteklih godinu dana pratilo programe najznačajnijih svjetskih filmskih festivala s nakanom da publici u Sarajevu ponudi reprezentativni izbor filmova u okviru osamnaest različitih programa.

No kao i u svim proteklim godinama posebni je naglasak na filmskoj produkciji šire regije koja podrazumijeva dvadesetak država a upravo filmska ostvarenja iz tih zemalja najteču se za najprestižniju nagradu "Srce Sarajeva" u kategoriji igranog filma o kojoj će odlučivati žiri pod predsjedavanjem rumunjskog redatelja Calina Petera Netzera i u čijem sastavu su i hrvatska glumica Zrinka Cvitešić, britanski producent Mike Downey, srpska redateljica Maja Miloš te umjetnička ravnateljica kolumbijskog filmskog festivala u Cartageni Diana Bustamante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zvizdan" među kandidatima

Image
Foto: HAVC
Image
Foto: HAVC

Među deset kandidata za najbolji igrani film bit će hrvatski "Zvizdan" redatelja Dalibora Matanića, apsolutni pobjednik ovogodišnjeg festivala u Puli kojemu će sarajevska projekcija ujedno biti regionalna premijera.

Tri priče o zabranjenoj ljubavi u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem filmska je priča koja je već osvojila simpatije i dobila pozitivne kritike i na međunarodoj pozornici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerno prikazan u programu Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija, a u međuvremenu je uvršten i u službenu selekciju Nagrade LUX 2015 koju dodjeljuje Europski parlament.

U istoj konkurenciji je i film "Naša svakodnevna priča" redateljice Ines Tanović čiji je Hrvatska jedan od koproducenata uz BiH i Sloveniju. Priča je to o jednoj tipičnoj sarajevskoj obitelji suočenoj s izazovima života opterećenog ratnim traumama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski je film ove godine na SFF-u zastupljen i u natjecateljskoj kategoriji za najbolji dokumentarac u koju je uvršteno ostvarenje "Lijepo mi je s tobom, znaš" redateljice Eve Kraljević, a Hrvatska je zastupljena i kroz koprodukciju filma "U potrazi za snom" redatelja Mladena Mitrovića, koja će imati svjetsku premijeru.

Izvan natjecateljskih programa sarajevskoj će se publici predstaviti debitantski dugometražni film redateljice Ivone Juke "Ti mene nosiš".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je nedavno prikazan u natjecateljskom programu East of the West Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima. Ovogodišnji SFF bit će otvoren uz projekciju brazilskog ostvarenja "Druga majka" koje je režirala Anna Muylaert a zatvorit će ga islandsko-danski "Fusi" u režiji Dagura Karija.

Slavni na crvenom tepihu

Kao i gotovo svake godine na crvenom tepihu SFF-a pojavit će se značajne osobe iz svijeta filma a zvijezda kojoj će biti uručena nagrada "Počasno srce Sarajeva" ovog je kolovoza oskarovac Benicio Del Toro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On će ujedno publici predstaviti novi film "Savršen dan" u kojemu igra glavnu ulogu te održati predavanje za sudionike programa "Talents Sarajevo" namijenjenog obrazovanju perspektivnih mladih filmskih stvaralaca s područja jugoistočne Europe i južnog Kavkaza.

Za izvranredni doprinos filmskoj umjetnosti počasnu nagradu 21. SFF-a dobit će i redatelj Atom Egoyan koji će ovim povodom također doputovati u glavni grad BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebni gost SFF-a ove godine je redatelj Brillante Mendoza, a publika će imati priliku vidjeti pet njegovih filmova.

Veliko zanimanje sarajevske publike izazvala je i najava prikazivanja filma "Citizenfour", pripovijest o najčuvenijem "zviždaču" današnjice Edwardu Snowdenu koji je učinio javnim bojne dokumente što svjedoče o masovnom prisluškivanju što ga provode američke sigurnosne agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za taj film vlada ogromno zanimanje pa su organizatori već upriličili dodatnu projekciju.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo