Ruske ikone od 15. do 20. stoljeća

Klovićevi dvori predstavljaju izložbu Ruske ikone 15.-20. stoljeća kao uvod u zagrebačke Dane ruske duhovne kulture koji će se na jesen nastaviti drugim kulturnim događajima.

7.6.2010.
18:34
VOYO logo

Izložba, na kojoj će biti predstavljeno 105 umjetnina iz zbirki nekoliko ruskih muzeja, ostvarena je u suradnji s Državnim muzejom i izložbenim centrom ROSIZO iz Moskve te uz potporu Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu i hrvatskog Ministarstva kulture.

Izložba se može razgledati do 18. srpnja. Na izložbi će biti prikazana povijest razvoja ruske crkvene umjetnosti kroz pet stoljeća, kroz zbirke Kostromskoga državnoga povijesno-arhitekturnog i umjetničkog muzeja, koji je zaštićeni nacionalni spomenik kuture, zatim iz muzeja manastira Svetog Trojstva u Kostromi, Jaroslavljskoga državnog muzeja te Dobrotvornog fonda "Muzej ruske ikone".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba ikona, po riječima jedne od autorica izložbe Svetlane Blaževskaje, ne ograničava se samo na likovnu umjetnost, iako je to najvažniji njezin dio, već predstavlja i druge liturgijske predmete koje su izradili tamošnji majstori, a sastavni su dio bogoslužja i hrama.

Iako su prve ruske ikone nastale u 12. stoljeću, Kostromska škola, koja će biti predstavljena tom izložbom, datira najranije iz 15. stoljeća, no većina sačuvanih djela potječe iz 17. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin rekla je da se izložbom ikona hrvatskoj publici želi približiti važni dio ruske kulturne baštine - Kostromska škola koja je u ruskoj kulturnoj povijesti imala značajno mjesto.

Jasmina Lokas Prpić iz Ministarstva kulture ocijenila je kako je izložba potvrda dobre suradnje dviju kultura te najavila da će se nakon ovogodišnjih Dana ruske duhovne kulture u Zagrebu, hrvatska kultura iduće godine predstaviti u Moskvi. To će biti druga takva kulturna razmjena, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Boris Medvedev pozdravio je inicijativu dvaju ministarstava te izrazio nadu da će izložba izazvati veliki interes u hrvatskoj javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo