SVJETSKO REMEK-DJELO: / Neizvjesna sudbina hrvatskog muzeja u Siriji

Image
Foto: Wkipedia.org

Dijelovi Alepa, jednog od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na svijetu, danas izgledaju kao Guernica ili Vukovar u vremenu najžešćih borbi.

30.9.2015.
14:10
Wkipedia.org
VOYO logo

U ratnom kaosu stradava sve: od minareta Velike džamije izgrađenog u 11. stoljeću i srušenog 2013., do brojnih suvremenijih zgrada. Autori jednog takvog modernog zdanja, a čija je sudbina neizvjesna, su hrvatski arhitekti Zdravko Bregovac i Vjenceslav Richter, piše portal Pogledaj.to

Sve se desilo u zadnji čas

Nacionalni muzej u Alepu izgrađen je prema Bregovčevom i Richterovom pobjedničkom projektu iz 1975.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori su došli do uvjeta natječaja svega pet dana do isteka roka pa je i sam projekt nastao u tih pet dana. U trenutku predaje na zagrebačkom aerodromu nisu imali dovoljno deviza kako bi predali pošiljku, a Ivan Picelj se sjetio da natječaj mogu predati i u sirijskom veleposlanstvu (u Beogradu).

Ubrzo poslije stigao je brzojav da su osvojili prvu nagradu i sirijski Nacionalni muzej izgrađen je prema zamisli dvojice Hrvata. A malo je nedostajalo – projekt je u ambasadi umalo zagubljen, što su autori saznali tek puno kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zadnjim fotografijama zabarikadiran

Image
Foto: Screenshot/Youtube.
Image
Foto: Screenshot/Youtube.

Muzej je danas smješten u samom središtu Alepa. Kompleks se sastoji od dva dijela, manje i veće zgrade, koje uz još jedno zdanje banke, zauzimaju čitav blok koji uključuje i mali trg te zeleni pojas uokolo svih zgrada. Glavna zgrada muzeja naknadno je dobila portal na ulazu u koji su uklopljeni dijelovi reprezentativnog ulaza s nalazišta u gradiću Tel Halaf na sirijsko-turskoj granici. Neke od dostupnih fotografija svjedoče da su te skulpture početkom rata zaštićene vrećama s pijeskom i daskama.

Ne zna se niti tko ga kontrolira niti je li čitav

Muzej se, čini se, sada nalazi u dijelu grada koji kontroliraju snage odane predsjedniku Bašaru Al-Asadu ili je u zoni čija kontrola nije posve jasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo