Ratne 'črčkarije' Ede Murtića

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu od 28. veljače do 11. travnja možete pogledati izložbu ciklusa ratne tematike jedne od najznačajnijih umjetničkih osobnosti Hrvatske druge polovice 20.

2.2.2010.
14:50
VOYO logo

Murtićev impresivni opus u slijedu desetljeća svoga nastajanja, visoko je valoriziran od publike i kritike ostajući vrijednosna konstanta hrvatske i europske umjetnosti.

Izložba je svojim osebujnim postavom crteža na papira, city light formatima i video projekcijama, koncipirana kao svojevrsna ambijentalna instalacija usaglašena s posebnošću prostora Paviljona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastavni dio izložbe čini i niz gvaševa iz ciklusa "Oči straha" nastalih 90-ih godina prošlog stoljeća, te predlošci za grafičku mapu ''Jama'' iz 1982. godine. Na preko dvjesto crteža i gvaševa Murtić donosi ljudsku i umjetničku reakciju na ratna zbivanja, sa svim strahovima, tjeskobama, emocionalnim razaranjima koji on nosi.

Na skorašnjoj izložbi u Umjetničkom paviljonu biti će prvi puta u Zagrebu predstavljena djela potaknuta tragičnim ratnim zbivanjima. Karakterističnim rukopisom apstraktnog karaktera, s tek povremenom asocijativnošću figurativnog, Murtić uvjerljivo donosi doživljaj drame vremena. Neposrednošću iskaza krokijevske direktnosti, Murtić bilježi trenutke i stanja makabričnog i simboličnog značenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba ratnog ciklusa koja je 2008. godine postavljena u devastiranoj sarajevskoj Vijećnici, koncipirana je kao dijalog Murtićevih djela i ratom teško oštećene arhitekture, te se smatra jednim od najznačajnijih kulturnih događaja u Sarajevu u posljednjih 10 godina.

Edo Murtić je izlagao u mnogim renomiranim hrvatskim i svjetskim galerijama predstavljajući se retrospektivnim pregledima i izložbenim ciklusima. Njegova su djela prisutna u privatnim i javnim kolekcijama po čitavom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnik je velikog broja uglednih svjetskih i hrvatskih likovnih nagrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo