Rasol objektivom otkriva što kriju vitrine Prirodoslovnog muzeja

U novom ciklusu fotografija naslovljenom Zbirka Jasenko Rasol propituje porijeklo i izvore znanja kao i modele njegova prezentiranja.

17.1.2012.
10:15
VOYO logo

Kao što često čini u fotografskim ciklusima, Jasenko Rasol snima najraznovrsnije pojavnosti svijeta oko sebe. Znatiželja ga je sada dovela ispred vitrina zoološke zbirke Prirodoslovnog muzeja gdje su nastale tipično 'rasolovske' snimke, to jest, fotografije koje naizgled karakterizira 'običnost', ali istodobno sadrže 'ono nešto' neiskazivo.

Objektiv fotoaparata bilježi sadržaj vitrina: razvojne etape života punoglavaca, nestašan pogled kojim nas promatra kudravi nesit ili pak melankolični klokan koji plaho izviruje iz sjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, fotografije iz ciklusa Zbirka plijene pozornost promatrača sistematiziranom raznovrsnošću životinjskog svijeta dok su istodobno pomalo i zazorne. Osjetljivijem promatraču zasigurno će pomalo biti nelagodno pred taksidermijskim tijelima životinja ili će se naježiti pred probodenim kukcima, opazit će procese truljenja tkiva nekih izložbenih primjeraka.

Ipak, ono što je Rasola fasciniralo jest način klasificiranja zbirke, odnosno entuzijazam prvih sakupljača zoološkog svijeta. Volja, upornost, predanost i trud amatera koji je prikupljao i klasificirao, primjerice, zbirku kukaca ponukala je umjetnika da detaljno zabilježi zbirku čija je svrha, znanstveno gledano, već pomalo i nadživljena. Usto, ovom izložbom Rasol od promatrača zahtjeva podjednak trud u razgledanju. Naime, fotografije se ne izlažu na muzejskim zidovima ili u vitrinama nego u posebnim fotografskim albumima koje posjetitelj izložbe treba listati. Postav i ozračje izložbe podsjeća na znanstvene kabinete prvih istraživača: izložbeni primjerak u vitrini, usmjerena svjetlost i posvemašnja usredotočenost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba se otvara u utorak, 17. siječnja u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti, NO galeriji, a svi zainteresirani mogu je pogledati do 25. siječnja. Kustosica izložbe je Leila Topić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo