PREMINUO IVAN PAHERNIK: / U 80. godini otišao čuveni karikaturist, grafičar i pjesnik

Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

U Zagrebu je u 80.

10.3.2018.
11:57
Davor Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Ivan Pahernik rođen je u Zagrebu 1938., a srednju Grafičku školu, u zadnjoj generaciji litografa, završio je u Zagrebu. Radio je za tiskarski zavod Ognjen Prica, Orbis i Interpublic. Bio je član redakcije Paradoksa, Kerempuha, Čvorka, Paradoksa II i Žalca.

Prema autobiografskim pričama iz knjige „Još Hrvatska ni propala“ 2000. Neven Hitrec snimio je film „Snivaj, zlato moje“ koji je bio nagrađen s pet Zlatnih arena i najvišom ocjenom publike - Zlatnim vratima Pule, navode iz ULUPUH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrtao je brojne karikaturalne cikluse, objavio knjige: „Zbrka bez riječi“, „Cirkus“, „Sabrana godišnja doba“ (Haiku pjesništvo), „Još Hrvatska ni propala“ (autobiografske priče), „Još Hrvatska ni propala“ (nastavak), „Još, još, još Hrvatska ni propala“ (humorni roman u tri dijela), „Spomenar“ 1942.-2012..

Image
Image

Izlagao je na brojnim skupnim izložbama u svijetu i kod nas i samostalno na 15-tak izložbi u Zagrebu, Koprivnici, Samoboru, Rijeci, Ludbregu i Varaždinu. Radovi mu se nalaze u galerijama Zagreba, Varšave, Skopja, Gabrova i Kyota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivan kao grafičar, karikaturist, prozaik i pjesnik Pahernik je autorskim izložbama često promovirao svoje kolege karikaturiste: "10 godina suvremene zagrebačke karikature" u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu 1974.; "Zagrebačka škola karikature 1964. – 1974." u Galeriji ULUPUH 1997., "Hrvatska portretna karikatura 1995. – 2000." u Galeriji ULUPUH 2001.

Godine 2013. zajedno s Brankom Hlevnjak uredio je knjigu " Zagrebačka škola karikature - Ni moda ni doktrina" u izdanju ULUPUH-a. Svoj je literarni talent udruživao s grafičkim umijećem, ilustrirajući svoje knjige, a njihova je sinteza došla do izražaja u grafičko-slikarskim mapama. Jednu od njih naziva "Nismo zaslužili ovaj lijepi planet" predstavio je u siječnju ove godine u Galeriji ULUPUH, obilježavajući 65 godina stvaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pahernikova se osobnost odslikava i u njegovoj karikaturi koju je Branka Hlevnjak opisala sljedećim riječima: "Stvorio je crtežom i svojim specifičnim pristupom autorsku vic karikaturu, karikaturu bez riječi koja ne traži neko osobito predznanje, nije intelektualizirana, nego je neposredna i lakrdijaška. Pahernikova karikatura je, bez obzira na njezin crnohumorni background, stvarnosna, anegdotska, vedra i želi nasmijati svoju publiku."

Ispraćaj Ivana Pahernika bit će u srijedu, 14. ožujka u 14,30 na mirogojskom Krematoriju u Zagrebu, navode iz UPUPUHa-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo