Preminuo autor bestselera 'Bog nije velik'

U četvrtak je u Houstonu dobi od 62 godine nakon borbe s rakom jednjaka preminuo Christopher Hitchens, novinar, pisac i esejist poznat po svojoj kritici religije i obrani ateizma.

16.12.2011.
15:35
VOYO logo

Rođen 1949. godine u engleskom gradu Portsmouthu, Hitchens je 2007. godine dobio i američko državljanstvo. Nakon što je diplomirao na Oxfordu, preselio se u New York 1981. godine te započeo novinarsku karijeru pišući za brojne časopise, a ponajviše za američki Vanity Fair, s kojim je suradnju počeo 1992. godine.

Hitchens je napisao više od 25 knjiga, u kojima se bavio i Thomasom Jeffersonom, Thomasom Paineom, Georgeom Orwellom, Billom Clintonom, Majkom Terezom... U tvrdnjama i pisanju bio je oštar i jasan: Clintona je nazvao 'silovateljem' i 'prevarantom', a Majku Terezu je prozvao 'fanatičnim albanskim patuljkom'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Hitchens je tvrdio da je religija glavni uzrok sve mržnje na svijetu, i to organizirana religija. U bestseleru 'Bog je mrtav: Kako je religija sve otrovala' iz 2007. godine napisao je da su religije izvor svih tiranija i da su mnoga zla u svijetu učinjena u ime religije.

Zanimljivo, Hitchens je 2003. godine podupro američku intervenciju na Irak, zbog čega su ga kritizirali mnogi istomišljenici s ljevice. U intervjuu za Reuters 2010. godine, Hitchens je kazao kako ne žali zbog potpore američkoj intervenciji u Iraku, jer je "Sadam bio neprijatelj civiliziranog svijeta i trebalo ga je maknuti davno prije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo