Premijera predstave Bikini demokracija Boruta Šeparovića

U Subotici je premijerno izvedena predstava Bikini demokracija u režiji Boruta Šeparovića i produkciji kazališta Kosztolányi Dezsõ.

25.4.2012.
11:20
VOYO logo

Predstava Bikini demokracija polazi od fikcionalne situacije iz Fassbinderovog komada Krv na vratu mačke: "Phoebe Zeitgeist je došla s neke udaljene zvijezde na planetu Zemlju da bi napravila izvještaj o ljudskoj demokraciji".

Pojam demokracije danas je toliko neupitan i samorazumljiv da ga više nitko ne propituje. Ali ako zamislimo izvanzemaljku kojoj moramo pokazati što je demokracija, imamo priliku ponovno o njoj razmisliti i pitati se je li ova demokracija u kojoj živimo jedino rješenje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta fikcionalna priča polazišna je točka kazališnog eksperimenta s osnovnim pitanjem: Može li kazalište išta promijeniti u društvu na bolje?

Bikini demokracija nadilazi okvire kazališne predstave i postaje svojevrsna aktivistička i politička platforma u kojoj svi sudionici predstave ravnopravno raspravljaju o gorućim pitanjima lokalne zajednice, ali i pitanjima aktualnim u svim zemljama zapadne demokracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kazališni plenum', sastavljen od gledatelja i izvođača, na kraju ovog eksperimenta metodama direktne demokracije donosi odluke koje proglasom objavljuje javnosti.

Time Bikini demokracija propituje učinak kazališta u stvarnosti, ali i razotkriva njegovu nemoć u rješavanju problema kojima se bavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerna izvedba ove provokativne predstave u Subotici, 23. travnja izazvala je žestoke i podijeljene reakcije kod subotičke publike, duboko potresajući ustaljene stavove o svijetu i sustavu u kojem živimo.

Šeparović nakon povratka u Zagreb nastavlja raditi na projektu 55+ u produkciji Montažstroja, u kojem će okupiti 55 osoba starijih od 55 godina te s njima napraviti kazališnu predstavu i dokumentarni film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosztolányi je kazalište mađarske manjine u Subotici koje sa svojim predstavama u izvedbi mladog i talentiranog ansambla obilazi renomirane internacionalne kazališne festivale.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo