Premijera dokumentarca o "Pink Panterima" u Njujorku (VIDEO)

Detalji spektakularnih pljački na filmskom platnu

31.7.2013.
22:45
VOYO logo

Međunarodna banda "Pink Panter" već godinama pljačkama koje vodeći svetski mediji nazivaju "filmskim" i "spektakularnim" zauzima noseća mesta na naslovnim stranama, a od ove nedelje imaće svoje mesto i na filmskom platnu - u Njujorku je zakazana premijera dokumentarca "Smash and Grab: The Story of Pink Panthers".

Kako navodi "Njujork tajms", a prenosi B92, insajderski nivo detalja je ono što izdvaja najbolje filmske krimiće od onih prosečnih, a baš takvi detalji i podaci "iznutra" su ono što dokumentarac o "Panterima" čini filmom koji zaokuplja gledaoca, ali i izaziva grižu savesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Skicirajući srpski krug lopova, koji je dobio ime iz flimova u inspektoru Kluzou, ovaj ne preterano lepi, ali uzbudljivo informativni film režiserke Havane Marking praktično dopušta grupi vrhunskih kriminalaca da nam pruže uvid i drže svojevrsna predavanja o pljačkama najvišeg nivoa -piše "Njujork tajms".

Njihova svedočenja u poluanimiranom filmu govore o pripremi, izvođenju "poslova" koji ne smeju da traju duže od 30 sekundi, kao i o onome što sledi posle pljačke - prodaji ukradene robe i konstantnoj paranoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Većina dijamanata završi u SAD, oni imaju čoveka koji za 24 sata uradi lažne sertifikate i uzima robu... Većina lopova je iz Srbije i Crne Gore, a sada će im posao biti teži, jer zemlje idu ka Evropskoj uniji. Više neće biti zaštićeni od međunarodne policije kaže se u filmu.

U dokumentarcu se vide brojni snimci sigurnosnih sistema koji pružaju direktan uvid u pljačke "Pink Pantera", a svedočenja pet lopova koje je Markingova uspela da intervjuiše prikazani su kroz animirane likove i glasove profesionalnih glumaca sa slovenskim akcentom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Mi smo velika mreža koja radi zajedno. Svako ima tačno definisani posao i svi zavisimo jedni od drugih -otkriva jedan od lopova iz grupe.

Interpol kaže da banda "Pantera" broji više od 200 članova, uglavnom sa prostora bivše Jugoslavije i da je dosad u pljačkama odnela plen vredan pola milijarde evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Ne razumem zašto ljudi troše novac na dijamante. Znate, ja ne patim od toga. Za mene dijamanti znače samo dobru zaradu. Kada otvoriš sef, i vidiš da je pun, to je sjajan osećaj, kao da ćeš se onesvestiti. Volim to- priznaje jedan od lopova.

Na drugoj strani, tu su i priče sa policajcima, kao i osvrt na rat na prostoru bivše Jugoslavije, vreme Josipa Broza Tita i sve faktore koje autori vide kao uzrok u stvaranju velike međunarodne bande.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Za nas je borba protiv njih veoma zanimljiva, oni su pravi profesionalni pljačkaši i veoma ih je teško uhvatiti. Međutim, oni su huligani, kriminalci, lopovi, a ne nekakva grupa Robina Hudova - kaže jedan predstavnik specijalnog odreda francuske policije za borbu protiv bandita, koji za gledaoce analizira snimke pljački.

I dok reditelj tvrdi da su sankcije, rat i situacija u zemlji "naterali mlade Pantere da izaberu dijamante kao svoju nišu", jedan intervjuisani novinar iz Srbije, ističe da je kriminalni život Pantera -njihov izbor, a ne nešto na šta su oni naterani zbog onoga što se dešavalo na ovim prostorima -

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njujork tajms" ističe da je taj stav ključni trenutak u filmu i ono što vraća gledaoce u realnost dok gledaju dokumentarac koji je "razumljivo fasciniran i đavolom i detaljima". Film se ipak bavi bandom kriminalaca i međunarodnih pljačkaša.

-Do kraja filma videćete realnu sliku o ovoj bandi. Oni nisu preterano srećni ljudi, koji uživaju u svojim milionima", kaže rediteljka, koja tvrdi da su "Panteri" koje je srela "depresivni, usamljeni i paranoični-

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njih kaže da bi bilo- lepo da može da se oseća sigurnim - ali da su posledice njegovog "posla" - paranoja i konstantno osvrtanje preko ramena.

"Smash and Grab" je prvobitno namenjen britanskoj televiziji, ali će prvo prikazivanje imati danas na Menhetnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/szIwZ7JQRhk?rel=0

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo