Prebogati Rusi tragaju za izvorom mladosti

Subversive Festival otvara se u subotu, 5.

4.5.2012.
12:27
VOYO logo

Ovogodišnji filmski programa Subversive Festivala pod krovnim nazivom Europa Incognita donosi nam nekoliko filmskih sekcija koje će nam kroz filmska uprizorenja ukazati na probleme suvremenog europskog društva. Trajat će od 5. do 12. svibnja,u kinima Europa i Tuškanac.

Festival se otvara projekcijom filma Meta u režiji Aleksandra Zeldoviča u kinu Europa s početkom u 20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija godine 2020. Država je doživjela ekonomski bum, a njen politički sistem pokušava spojiti rusku tradiciju sa zakonima neke nove ekološke demokracije.

Kako bi pronašli mjesto pod suncem u njenoj strogoj socijalnoj hijerarhiji, građani moraju svakih par godina obaviti detaljni sistematski pregled. Kineska ekonomija također je u vrtoglavom usponu. A da bi se osigurao prijevoz njenih minerala na Zapad, otvoren je novi koridor izgradnjom ultramoderne pruge koja preko čitavog ruskog teritorija spaja Guanzhou i Pariz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U takvom miljeu, piše Dragan Rubeša, odvija se Zeldovičeva ekstravagantna distopijska fantazija. U središtu zbivanja je grupa prebogatih Rusa koji tragaju za izvorom mladosti, a priča je fokusirana na ono što će im se dogoditi kad ga pronađu.

Oni napuštaju futurističke CGI krajolike Moskve i odlaze u napušteni astrofizički institut izgrađen u doba sovjetske ere negdje u planinama Altaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Način na koji Zeldovič barata sci-fi mehanizmima puno duguje filozofskom filmskom znan-fanu poput Alphavillea, Stalkera i Fahrenheita 451, prizivajući eklektični raspon literarnih i filmskih uzora (Kubrick, Spielberg, Tarkovski, Houellebecq).

No, u Zeldovičevoj ambicioznoj storiji o dobru, zlu, moralu i žudnji povremeno će se probuditi klasični ruski duh, pa njeni akteri naprosto obožavaju recitirati Ljermontova. Iako Zeldovičev komad ima istog producenta koji stoji iza Zvjaginceva (šifra: Povratak), ovo je njegov krajnji antipod, puno bliži Ginzburgovoj adaptaciji PelevinoveGeneracije P, dok njegov prosede puno duguje literarnom opusu Vladimira Sorokina koji potpisuje filmski scenarij, napravivši snažan odmak od "čeruke" (crnila) kojom je uprljan mizerabilizam mračnih kroničara ruskog društva poput Loznice, Balabanova i Bakuradzea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo