POSLJEDNJI ISPRAĆAJ PJESNIKA JAKŠE FIAMENGA: / 'Zauvijek će ostati u povijesti dalmatinske pjesme'

Image
Foto: Miranda Čikotić / PIXSELL

Za Fiamenga su na posljednjem ispraćaju u Splitu njegovi kolege kazali da je bio "zadnji bard dalmatinske poezije" i da će "zauvijek ostati upisan u povijesti dalmatinske pjesme"

5.1.2019.
13:22
Miranda Čikotić / PIXSELL
VOYO logo

Štovatelji i prijatelji u subotu su se na splitskom groblju Lovrinac posljednji put oprostili od pjesnika, književnika, novinara i akademika Jakše Fiamenga, koji je u 73. godini života umro 27. prosinca prošle godine.

Lijes s posmrtnim ostacima odvezen je do splitske gradske luke, odakle je trajektom prevezen na Vis, gdje će u poslijepodnevnim satima Fiamengo biti pokopan u rodnoj Komiži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

Posljednji ispraćaj Jakše Fiamenga iz Splita

Image

Posljednji ispraćaj Jakše Fiamenga iz Splita

"Bio je zadnji bard dalmatinske poezije"

Glazbenik Zlatko Stipišić Gibonni je za Fiamenga rekao kako je bio veliki pjesnik kojeg se najbolje može upoznati kroz njegove pjesme. "Fiamengo je bio veliki čovjek i veliki pjesnik", istaknuo je Gibonni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbenik i skladatelj Tomislav Mrduljaš poručio je kako je Fiamengo "sve zadužio." "Fiamengo će zauvijek ostati upisan u povijesti dalmatinske pjesme i našeg svijeta koji voli tu pjesmu", rekao je Mrduljaš.

U svojim oproštajnim govorima pjesnici Miki Bratanić i Siniša Vuković istaknuli su iznimno veliku važnost Fiamengove pjesničke riječi, a Vuković je naglasio da je Fiamengo bio "zadnji bard dalmatinske poezije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitu će se u ponedjeljak, 7. siječnja održati komemoracija. Jakša Fiamengo umro je u prošli četvrtak ujutro u splitskom Domu za stare i nemoćne.

Poezija određena mediteranskim podnebljem

Rođen je na Komiži na otoku Visu 1946. godine. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih pjesnika, a prvu zbirku pjesama "Pred obećanom zemljom" objavio je 1966. godine, dok je prvu samostalnu zbirku "More koje jesi" objavio dvije godine kasnije. Njegovu poeziju bitno određuje pripadnost mediteranskom prostornom i duhovnom ozračju, u kontaktu je s krajolikom u kojem je bitan motiv more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radni vijek proveo je kao novinar. Do umirovljenja 2009. godine radio je u Slobodnoj Dalmaciji, a bio je i urednik nekoliko časopisa. Nagradu za životno djelo u novinarstvu dobio je 2014. godine. O Fiamengu je 2004. godine HTV snimio dokumentarni film "Čovik od riči".

Pisao je knjige za djecu, a autor je tekstova mnogih klapskih i drugih dalmatinskih pjesama, među kojima su najpoznatije "Piva klapa ispo' volta", "Nadalina", "U prolazu", "Infiša san u te", "Promenade", "Ja sam pjesma", "Karoca gre", a za tekstove pjesama osvojio je dvije dvije nagrade "Porin" za životno djelo 2002. i 2007. te tiražne “Zlatne ptice” Croatia Recordsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo