Pogledajte što je novog u okolici Zagreba

Unutar turističkog odredišta Parka prirode Žumberak stvorena je jedna nova mikro – turistička lokacija koja spaja radove mlade generacije umjetnika u nastajanju i netaknuta prirodna bogatstva.

27.5.2011.
13:45
VOYO logo

Riječ je o parku skulptura – totema koji je postavila udruga UBU (udruga bivših učenika ŠPUD-a) u sklopu projekta Park u parku. 12 drvenih skulptura očekuje svoje prve posjetitelje!

'Totem kao koncept nosi u sebi prisutnost, odnosno podrazumijeva utiskivanje određene ideje ili namjere u medij u smislu da ista ostane prisutna u prostoru i vremenu i onda kada autor neće više o njoj razmišljati, ili ga više neće biti. Zaštitnici domova, sela, ljudi, društvenih grupa, donositelji boljeg ulova, žetve, blagostanja ... uvijek su personificirani u skulpturi ili slici za koju vjerujemo da nas štiti ili nam pomaže u onome što smo nakanili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ta vjera u djelovanje određenog totema, idola, amuleta i sl. čini ponekad da on zaista djeluje na željeni način', pojašnjava prof. Filip Pintarić, ujedno i predsjednik udruge UBU.

PUP se odvijao u tri faze radionica “Park u parku” sa učenicima kiparskog i arhitektonskog odjela ŠPUD-a, a pod mentorstvom prof. Filipa Pintarića d.i.a., Bernarde Cesar aps. arh. i kipara Miroslava Sabolića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici Kiparskog odjela izradili su devet skulptura, a učenici Odjela unutrašnje arhitekture tri skulpture koje tvore bazu parka. Kako se kroz cijeli projekt protežu priče o vjerovanjima i običajima, davnim vremenitim i mističnim svojstvima stabala, kroz te tri skulpture prikazan je osnovni princip trojstva, prisutan od davnina: muško, žensko i božansko.

PUP se odvija i provodi u suradnji sa Školom primjenjene umjetnosti i dizajna i Parkom prirode Žumberak - Samoborsko gorje, te u partnerstvu sa projektom Drvo je prvo čiji su nosioci Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo regionalnog razvoja šumarstva i vodnoga gospodarstva te Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo