POČINJE SFERAKON! / Pogledajte raznoliki i bogati program ovogodišnje konvencije

Image
Foto: Facebook/Calypsen Cosplay

Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 13. do 15. svibnja održava se 38.

13.5.2016.
16:59
Facebook/Calypsen Cosplay
VOYO logo

Počasni gosti ovogodišnjeg SFeraKona su Tatjana Jambrišak, književna prevoditeljica, urednica, spisateljica, pjesnikinja i peterostruka dobitnica nagrade SFERA, Shane Turgeon, tattoo umjetnik specijaliziran za tetovaže iz Star Wars svijeta te Marta Nowak, višestruko nagrađivana mlada cosplayerica iz Poljske, poznatija kao Calypsen Cosplay, najavljeno je iz SFere, Društva za znanstvenu fantastiku.

Novost u ovogodišnjem programu je svečanost otvorenja kojom će SFeraKon posebno obilježiti 40 godina SFere, društva koje ga organizira, uz tematsku predstavu Sretan rođendan kapetane Kirk Teatra Gaudeamus te prigodan koncert ansambla Glazbene staze na kojem će se biti izvedena i originalna domaća žanrovska skladba Event Horizont skladateljice Biance Ban, u duhu promocije domaćih uradaka žanra koji je okosnica svih SFeraKona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz domaću obljetnicu SF fandoma, proslavit će 50 godina Zvjezdanih staza, a dostojno obilježavanje pola stoljeća od emitiranja prve epizode kultne SF serije SFeri i SFerakonu pomoći će hrvatska Star Trek udruga, USS Croatia.

Nešto i za ljubitelje književnosti

Počasni duhovi (Ghost of Honour) su Ivana Brlić-Mažuranić, čije Priče iz davnine slave svoje prvo stoljeće, Frankenstein, jer je prošlo ravno stotinu godina od ljeta kad je devetnaestogodišnja Mary Shelley napisala i tako utemeljila SF kao žanr koji promišlja znanosti i njezin utjecaj na ljudsko društvo, te Douglas Adams, britki britanski pisac i autor kultnog "Vodiča kroz galaksiju za autostopere", čiji će se manje poznati esefčini detektiv uklopiti u ovogodišnju temu cosplay natjecanja - Cops & Robbers.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao središnji događaj ovogodišnjeg SFeraKona najavljena je Svečana skupština, u subotu, 14. svibnja, u okviru koje će se uručiti nagrade SFERA, najstarije hrvatske žanrovske nagrade te nagrade SFERICE, nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove.

Dodijelit će se i posebna nagrada Zagrebačke zajednice tehničke kulture gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obožavatelji književnog serijala "Pjesma leda i vatre" i televizijske serije "Igre prijestolja" mogu posjetiti promociju najnovije knjige George R. R. Martina - "Svijet leda i vatre", u nakladi Algoritma, bogato ilustrirani živopisni prikaz povijesti Sedam Kraljevina.

Bogat i raznolik program

U okviru programa održat će se ukupno 137 točaka, predavanja, kvizova, natjecanja i igara, među kojima se posebno ističe LEGO robotska radionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konvencija će ugostiti i inozemne sudionike, poput Wolfa von Wittinga koji će pričati o filk-u, posebnom glazbenom SF žanru kakav prakticiraju fanovi znanstvene fantastike i Martyne Miskiewicz i Michala Karzynskog, organizatora Pyrkona, najveće europske SF konvencije koje je ove godine okupila 40 tisuća posjetitelja Oni će govoriti o poljskoj SF sceni i razvoju LARP-a u poljskom SF fandomu.

Uz standardnu ponudu SFeraKonske igraonice u suradnji s Carta Magicom i Igranjem.org održat će se posebni Pathfinder program, Star Wars gaming te LARP maraton kreativnog kolektiva Terrible Creations sa šest napetih, humorističnih i zabavnih komornih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SFera je zagrebačko društvo za znanstvenu fantastiku koje već 40 godina promiče fantastiku i znanstvenu-fantastiku u Hrvatskoj i domaće SF stvaralaštvo.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo