Pitanje je jednostavno: Tučete li svoju ženu?

Dvojica riječkih arhitekata, Miroslav Rajić i Marin Račić iz studija MR2, autori su idejnog projekta za sasvim neobično Utočište za žene, žrtve nasilja.

10.12.2010.
14:37
VOYO logo

Lokacija je riječka Hartera, točnije visoki dimnjak bivše tvornice papira u kanjonu Rječine. ''Tučete li svoju ženu?” provokativno je pitanje koje su autori ovog projekta postavili kao uvod u njihovo predavanje, s kojim su predstavili projekt na posljednjoj Pecha Kucha Night u Rijeci.

Sklonište za zlostavljane žene arhitekti su pozicionirali na vrhu 83 metara visokog ciglenog dimnjaka. 450 m2 projektiranog prostora, sastoji se od četiri apartmana i dvorane za predavanja te prostorija za psihologe, socijalne radnike i ostale zaposlenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova socijalno angažirana arhitektura tako problematizira ovaj, često nedovoljno apostrofiran, problem suvremenog društva i međuljudskih odnosa. Konceptualni arhitektonski projekt ureda MR2 ispituje mogu li se arhitektonskim projektom naglasiti socijalne vrijednosti, s obzirom da se nerijetko žrtve nasilja neprikladno tretiraju i doživljavaju kao građani drugog reda.

Također, uobičajena „uloga“ žrtve sada se potpuno mijenja, iz podruma, zabačenih prostorija i sličnih lokacija koje su najčešće mjesto djelovanja ovakvih ustanova, utočište se podiže na vrh građevine, te na vizualno doslovan način podiže važnost problema, vidljivo odašiljući snažnu poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Cilj je senzibilizirati stručnu i širu javnost na novi kontekst u promišljanju arhitekture, novih medija i problema promišljanja skloništa za žrtve nasilja (Utočišta) kao osnovne teme'', objašnjavaju autori svoj projekt, piše Pogledaj.to.

Prethodni članci

: arti-201007300182006 arti-201010190659006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo