Ove godine bez nacionalnih penzija?

Stanje priznanja doprinosa nacionalnoj kulturi za sada neizvestan

7.11.2013.
20:58
VOYO logo

Konkurs za ovu godinu još nije raspisan, niti je formirana komisija za dodelu, a iz Ministarstva kulture juče nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje da li će to uopšte biti i učinjeno i da li ovo znači da su nacionalne penzije ukinute. Kako „Blic“ nezvanično saznaje, doživotna priznanja skoro sigurno neće biti dodeljivana u dosadašnjem obliku, piše Blic.

- Trenutno se razmišlja o tome da penzije ubuduće budu dodeljivane svake druge godine ili u vidu jednokratnog priznanja uz novčani iznos zaslužnom umetniku - kaže izvor "Blica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadmetanje za priznanje za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi, koje se uz redovnu penziju prima doživotno u iznosu od 50.000 dinara, po pravilu je svake godine izazivalo buru.

Glumac Miodrag Mrgud Radovanović, predsednik prošlogodišnje komisije za dodelu, kaže da nema informaciju šta će biti s penzijama ove godine. Izbor zaslužnih pratili su brojni skandali, a dobar deo njih bio je vezan za Živorada Ajdačića, člana komisije za dodelu penzija, inače generalnog sekretara Kulturno-prosvetne zajednice Beograda koji se u javnosti „proslavio“ spiskom nepatriotskih umetnika koji su podržavali DS i LDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On u izjavi za „Blic“ priznaje da je ranijih godina „od početka bilo grešaka“, te je „više onih koji su penzije zavredeli samo kao politički podobni“.

- Niko sada ne zna šta će se dogoditi. U narednim danima bi pitanje nacionalnih penzija moralo da bude rešeno jer, ukoliko je odluka da se ne ukida priznanje za umetnike, onda je potrebno što pre raspisati konkurs - navodi Ajdačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava o ukidanju penzija, za čije se dosadašnje nosioce godišnje izdvaja više od tri miliona evra, povela se još u junu i tada se moglo čuti da se uveliko radi na izmeni uredbe kojom će ubuduće biti regulisano pitanje nacionalnih penzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo